România va deține președinția Energy Charter Conference în anul 2018, după ce, în acest an, preşedinţia este asigurată de Turkmenistan. Într-un interviu pentru energynomics.ro Magazine, Dr Urban Rusnák, Secretar General al Secretariatului Cartei Internaționale a Energiei, ne-a spus care vor fi domeniile de interes ale organizaţiei în 2018, anul în care România va deţine preşedinţia rotativă a Conferinţei Cartei Internaționale a Energiei.
Una dintre aceste priorităţi se referă la politicile și practicile de combatere a sărăciei energetice prin promovarea de soluții de eficiență energetică. O altă direcţie prioritară se va axa pe îmbunătățirea securității și fiabilității fluxurilor energetice transfrontaliere. Pentru România, acest lucru este în concordanță cu protecția infrastructurilor critice și a rutelor, protecția cibernetică și soluțiile de răspuns la situații de urgență în energie.
Secretarul de stat din cadrul ministerului Energiei, Iulian Robert Tudorache, coordonator al sectorului de petrol și gaze naturale din cadrul instituţiei, a reprezentat România la două dintre cele mai importante evenimente dedicate sectorului energetic din zona Mării Caspice – Energy Charter Conference, care au avut loc în perioada 30 – 31 mai la Ashgabat, Turkmenistan, şi Caspian International Oil and Gas Exhibition and Conference, care a avut loc în perioda 31 mai – 2 iunie la Baku, Azerbaidjan.
În cadrul conferinţei, secretarul de Stat Iulian Robert Tudorache a avut o intervenţie legată de importanța consolidării cooperării internaționale în creșterea securității energetice și a oportunităților de afaceri în sectorul petrolului și al gazului în România, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul ministerului Energiei,
Oficialul a prezentat o scurtă istorie a sectorului hidrocarburilor din România, precum şi scurte prezentări ale companiilor din domeniu deţinute de statul român, Romgaz, Transgaz, Oil Terminal, Conpet şi a Proiectelor de Interes Comun (PCI) din sectorul gazelor naturale, printre care şi interconectorul BRUA.
De asemenea, el a mai prezentat şi oportunităţile de investiţii din România, printre care cele din Marea Neagră, unde se estimează că, la mare adâncime, există un potențial important (miliarde de barili de petrol și câteva miliarde de metri cubi de gaze naturale) care ar putea încuraja intensificarea activităților de explorare în aceste zone. Un alt proiect asupra căruia a insistat Tudorache este AGRI, care oferă o alternativă de comercializare pentru gazele azere și evită dependența exclusivă de conducte.
Energy Charter Conference este o organizație inter-guvernamentală care reprezintă organismul de guvernare și decizie pentru procesul Cartei Energiei, care a fost stabilită prin semnarea, în 1994, a Tratatului Cartei Energiei.