Acasă » Electricitate » Prioritățile Transelectrica în cadrul ENTSO-E: Proiecte proporțional cu bugetul și sprijin pentru Republica Moldova

Prioritățile Transelectrica în cadrul ENTSO-E: Proiecte proporțional cu bugetul și sprijin pentru Republica Moldova

10 septembrie 2022
Electricitate
energynomics

La invitația Președintelui ENTSO-E, membrii Consiliului de Supraveghere și ai Directoratului Transelectrica, o delegație reprezentând conducerea dualistă a companiei a participat la Conferința bianuală CIGRE 2022. Cu acest prilej, a fost analizată cooperarea pe termen lung dintre Transelectrica, ca membru OTS strategic în Europa de Sud-Est, și Asociația Profesională ENTSO-E.

ENTSO-E, rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport, reprezintă 39 de operatori de sisteme de transport de energie electrică din 35 de țări din Europa, depășind astfel granițele UE.

Transelectrica va susține în continuare ENTSO-E, pentru ca asociația să rămână o “voce puternică unită în Europa, să reprezinte OTS față de Instituțiile Europene, ACER, Autoritățile de Reglementare, noua entitate EU-DSO și ceilalți participanți în piața de energie, pentru consolidarea rețelelor și creșterea capacității de interconectare” a afirmat Cătălin Dascăl, președintele Consiliului de Supraveghere (CS).

Compania își dorește susținerea ENTSO-E pentru candidatul Transelectrica la viitoarele alegeri (2023) pentru Boardul ENTSO-E. Totodată, Mihai Păun, Președintele Comisiei pentru Securitate Energetică și Investiții și Membru al Consiliului de Supraveghere, s-a referit la “mai mult suport la nivelul Grupurilor Regionale ENTSO-E pentru creșterea ponderii proiectelor Transelectrica selectate în totalul valorii proiectelor ENTSO-E de dezvoltare a rețelelor pe următorii 10 ani (TYNDP), de la 0,3%, la o valoare rezonabilă, proporțională cu ponderea participării Transelectrica în bugetul ENTSO-E. „Dorim să oferim sprijinul Transelectrica pentru candidatura Moldelectrica – operatorul de transport și de sistem al Republicii Moldova – în vederea obținerii statutului de membru observator în cadrul ENTSO-E”, a reamintit Mihai Păun.

Zbynek Boldis, Mihai Paun, Herve Laffaye, Sonya Twohig, Catalin Dascal, Virgil Orlandea, Liam Ryan, Florin Tataru

Alte vizite și întâlniri au fost organizate pentru Delegația CS și Directorat pe durata Conferinței CIGRE.

Înființată în 1921 la Paris, Franța, CIGRE este o comunitate globală dedicată dezvoltării în colaborare și împărtășirii expertizei în sistemele de transport al energie electrice. Comunitatea cuprinde mii de profesioniști din peste 90 de țări și 1250 de organizații membre, inclusiv unii dintre cei mai importanți experți din lume. În centrul său se află cele 61 de Comitete Naționale ale CIGRE din fiecare țară, printre care și România, care oferă diverse perspective tehnice și expertiză din fiecare colț al globului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *