Niciun investitor dintre cei patru care au achiziționat caietul de prezentare al Oltchim nu a depus ofertă de cumpărare a acţiunilor deţinute de combinat la Oltchim SPV, compania creată de Ministerul Economiei pentru preluarea activelor viabile ale Oltchim, până la termenul limită stabilit, 28 martie, ora 11:00.
Consorțiul administratorilor judiciar ai combinatului spun că unii dintre cei interesați au cerut o prelungire cu 30 de zile a termenului până la care pot depune oferte.
„O parte dintre investitori, interesaţi de funcţionarea în sistem integrat a combinatului Oltchim cu rafinăria Arpechim, au solicitat un nou termen de 30 de zile, motivat de orizontul de timp în care estimează că vor finaliza negocierile care le garantează preluarea rafinariei odată cu Oltchim SPV”. Urmează acum ca adunarea creditorilor să decidă repetarea procedurii de depunere de oferte de cumpărare. O ofertă a fost depusă după depășirea termenului stabilit, și urmează a fi returnată investitorului deponent.
Vicepremier: Candidatura consorțiului din China nu a fost retrasă
Cu ocazia eșuării celei de-a doua privatizări a Oltchim, au apărut și informații care sugerau că gruparea de companii din China care doreau să achiziționeze Oltchim și Arpechim și-au retras candidatura din pricina costurilor prea mari cu repornirea și funcționarea rafinăriei din Pitești. Informațiile au fost informate categoric de vicepremierul Daniel Constantin.
„Știrea că s-au retras chinezii de la Oltchim, Arpechim, este o informație falsă. Cred că în primul rând trebuie reglată chestiunea legată de OMV, de Oltchim și Arpechim, iar după aceea vor continua negocierile respective. Vă asigur că astăzi, în aceste zile în care unii deja au intrat în campanie, se aruncă tot felul de știri. Vreau să vă asigur (…) că este o informație falsă”, a declarat vicepremierul.
Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a raportat pentru 2013 pierderi de 285,08 milioane de lei, în scădere cu 50% față de 2012, când pierderile au fost de 569,4 milioane de lei. În decembrie 2013, Adunarea Creditorilor Oltchim a stabilit la 305,2 milioane de euro activele viabile ale Oltchim, care au fost transferate într-o nouă societate intitulată Oltchim SPV, care să nu preia și datoriile istorice ale Oltchim. Combinatul petrochimic din Râmnicu Vâlcea se află în insolvență de la începutul anului 2013.