Acasă » Regenerabile » Solar » Agrovoltaic » ProCredit Bank lansează Academia Sustenagora, un program de formare pentru agricultura sustenabilă

ProCredit Bank lansează Academia Sustenagora, un program de formare pentru agricultura sustenabilă

30 mai 2024
Agrovoltaic
energynomics

ProCredit Bank organizează Academia Sustenagora, un program dedicat agriculturii conservative și regenerative prin intermediul căruia clienții din segmentul agro vor participa la sesiunile de formare și schimb de experiență organizate la Constanța și Timișoara, a anunțat instituția de credit. Cursurile se vor desfășura pe parcursul următoarelor 12 luni.

Astfel, ProCredit Bank, în parteneriat cu Amazag și EFSE (European Fund for Southeast Europe), a pus bazele acestui program de formare care își propune să răspundă nevoilor specifice ale fermierilor din vestul și sud-estul țării, în drumul lor spre tranziția către agricultura sustenabilă. Fermierii vor beneficia gratuit de cursurile și experiența oferite de programul Academiei Sustenagora, toate cheltuielile fiind acoperite de ProCredit Bank, în parteneriat cu EFSE. Prima sesiune a Academiei Sustenagora a avut loc pe 28 mai 2024 la Constanța.

„După succesul conferințelor Sustenagora pe tema agriculturii sustenabile organizate anul trecut, suntem mândri să lansăm prima ediție a Academiei Sustenagora la Constanța, un program de învățare dedicat fermierilor interesați de tranziția către agricultura conservativă și regenerativă. Inițiativa vine în completarea ofertei de finanțare pentru agricultori a băncii, contribuind nu doar la îmbunătățirea practicilor agricole, ci și la asigurarea unor beneficii financiare pe termen lung, prin recuperarea mai rapidă a investițiilor. Fermierii vor beneficia de oportunitatea de a participa la discuții deschise despre practici aplicate ale agriculturii sustenabile, în cadrul sesiunilor care vor fi organizate fizic, online și prin vizite aplicate în ferme. Această abordare variată va permite participanților să învețe atât teoretic, cât și practic, asigurându-se că pot aplica imediat cunoștințele dobândite în propriile exploatații agricole”, declară Valentina Neagoe, Head of Business Clients ProCredit Bank.

“Suntem încântați că, alături de partnerii noștri, ProCredit Bank și EFSE, continuăm să sprijinim fermierii români cu informație tehnică, utilă și rapid aplicabilă, legată de tranziția către agricultura conservativă și regenerativă. În contextul actual, marcat de efecte ale schimbării climatice care se resimt acut la nivelul fermelor din România, dublat de nevoia fermierilor de a continua să rămână profitabili într-un climat economic provocator, susținem, cu ajutorul partenerilor noștri financiari, tranziția fermelor către o agricultură mai bună. Cred că avem cu toții o datorie față de cei din jurul nostru, iar noi, la Amazag, facem asta fiind mai atenți la mediu, la hrana pusă pe mesele tuturor dar și la performanța economică a fermierilor”, declară Laurențiu Asimionesei, fondator Amazag.

Academia Sustenagora își propune să faciliteze resursele și cunoștințele necesare fermierilor pentru ca aceștia să integreze cu ușurință practicile agricole sustenabile în fermele lor. Astfel de practici contribuie la construirea unui viitor durabil pentru agricultură, permițându-le agricultorilor să obțină randamente ridicate, să protejeze și să îmbunătățească în același timp calitatea solului.

“Având în vedere faptul că aproape o treime din portofoliul nostru de credite este dedicat agriculturii, Academia Sustenagora este o parte esențială a misiunii noastre de a promova sustenabilitatea și reziliența în rândul fermierilor. Ca membru al Alianței Bancare Net-Zero, grupul ProCredit Bank s-a angajat să atingă zero emisii nete până în 2050, conform inițiativei Science Based Targets (SBTi). Astfel, obiectivele noastre pentru Scope 3 prioritizează întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din agricultură și industrie. Prin atenția sporită pe care o acordăm agriculturii românești, sprijinim decarbonizarea clienților noștri și promovăm, de asemenea, dezvoltarea rurală și securitatea alimentară durabilă,” adaugă Alexandra Floricică, Head of Sustainable Development.

Programul Academia Sustenagora cuprinde 7 module de învățare la care beneficiarii participă în mod gratuit. La prima ediție, Academia Sustenagora are deja două grupe de fermieri interesați de tranziția către agricultura sustenabilă, care își desfășoară activitatea în vestul și sud-estul României, aceștia fiind selectați în urma unor interviuri individuale cu reprezentanții ProCredit Bank și Amazag.  Agenda îmbină module de predare online și întâlniri tehnice organizate pe teren, promovând astfel colaborarea între participanți. Aceasta a fost concepută prin integrarea informațiilor oferite de specialiști locali și internaționali din companiile și fermele partenere.

 

Un comentariu la „ProCredit Bank lansează Academia Sustenagora, un program de formare pentru agricultura sustenabilă”

  1. Daniel Buda – europarlamentar PNL a declarat intr-o postare cu 73 aprecieri ca ‘ Genetica de top – găsită în vârf de munte!Rar mi-a fost dat în Europa să văd vaci cu un asemenea potențial în vârf de munte. Într-una dintre opririle noastre, în periplu la pas prin satul Măguri am întâlnit o familie de fermieri pe care tare mi-aș fi dorit să o regăsesc peste tot. O familie, cu doi băieți frumoși și cu două fetițe gemene frumoase ca niște cosânzene.În “fundul uliței” pietruite, trecând pe lângă niște brazi amețitori te surprinde o casă frumos amenajată, cum vezi doar pe Republicii în Cluj și un adăpost de animale strămutat parcă din Tirolul austriac. Nu poți să nu ai un gol în stomac atunci când ți se povestește despre provocările din această zonă de munte. Uitându-te la animalele desprinse din cărțile de zootehnie te întrebi cum pot să pășuneze pe o astfel de pantă a muntelui. Deși nu are multe animale în bătătură, acestea reușesc să asigure traiul unei familii într-o zonă definită de Uniunea Europeană “cu constrângeri naturale”.Un aspect important de reținut este dificultatea de a participa la cursuri de însămânțători artificiali la animale. Este extrem de complicat pentru orice fel de fermier să își lase ferma timp de două săptămâni pentru a urma astfel de cursuri la Dej. În același timp însă apreciez disponibilitatea celor de la Dej de a se deplasa in regiune și să facă astfel de cursuri. Progresul în zootehnie este subsumat utilizării unui material seminal de calitate. Nu mai puțin important este aspectul legat de calitatea pășunilor. După cum se poate observa din discuții vedem ca pășunile în multe locuri au o calitate îndoielnică, ceea ce presupune cultivarea lor sau supraînsămânțarea în funcție de condițiile din teren. Aici ne lovim însă de complexitatea regulamentelor europene care limitează aceste acțiuni și tocmai de aceea trebuie corelate cu realitățile din teren. Nu poți să faci lapte dacă vaca nu are ce paște. O particularitate interesantă a tinerei familii este reliefată de eforturile pe care le face pentru a duce băieții săptămânal în Cluj pentru cursurile de saxofon.Și după cum vedeți eforturile le sunt răsplătite!CMF: 41240003 ‘. Intra pe noul meu blog de analiza a alegerilor europarlamentare https://europarlamentare2024.wordpress.com/ pentru a urmari analiza completa a alegerilor europarlamentare de anul acesta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *