Acasă » Regenerabile » Eolian » Producătorii de energie curată reclamă scăderea cotei anuale de energie regenerabilă

Producătorii de energie curată reclamă scăderea cotei anuale de energie regenerabilă

3 iulie 2015
Eolian
Bogdan Tudorache

Cele cinci asociaţii care reprezintă industria energiei verzi au incriminat, la unison, scăderea cotei anuale de energie regenerabilă. „Această cotă care beneficiază de sistemul de promovare cu certificate verzi a fost stabilită de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, la 12,15% faţă de 17% cât era iniţial stabilit în Legea 220, în baza căreia toţi producătorii şi-au făcut planurile de afaceri”, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei Bursa.

Menţinerea cotei la un nivel foarte mic se suprapune absenţei din piaţă din ultimele luni a tranzacţiilor cu certificatele verzi de pe piaţa OPCOM. Asociaţiile RWEA, PATRES, RPIA, ARBIO şi ARmHE susţin împreună că principala cauză a acestei situaţii este reducerea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de subvenţionare prin certificate verzi.

„Situaţia este alarmantă. Reducerea cotei în 2014 şi în 2015 şi menţinerea acesteia în continuare la un nivel scăzut de 12,15% faţă de 17% cât era stabilit în Legea 220, generează un excedent uriaş de certificate verzi care devin azi doar hârtii fără valoare. Această decizie, cuplată cu valabilitatea certficatelor verzi de 12 luni şi impozitarea certificatelor verzi la momentul acordării şi nu la momentul efectiv al vânzării înseamnă faliment iminent pentru marea parte dintre producătorii mici şi medii. PATRES a tras semnale de alarmă referitor la lipsa tranzacţiilor cu certificate verzi pe PCV, situaţie cu efecte deosebit de grave pentru o mare parte din investitorii în domeniul regenerabilelor”, spune Viorel Lefter, preşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România – PATRES.

La rândul său, Cătălina Dragomir, Preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA), a comentat că decizia ANRE de a ignora semnalele transmise de către piaţă şi de a menţine un nivel al cotei mult sub necesităţile economice ale producătorilor de energie regenerabilă creează un precedent periculos al cărui efect nu a fost evaluat corespunzător. Producătorii de energie fotovoltaică au cerut majorarea cotei anuale obligatorii, pentru a putea menţine o piaţă predictibilă, stabilă şi funcţională.

Asociaţiile profesionale au făcut din nou apel la un proces real de consultare care să conducă la luarea unor decizii corecte şi stabilirea unor mecanisme echitabile şi predictibile de piaţă pentru toţi participanţii la piaţă. Asociaţiile din sectorul regenerabilelor susţin identificarea acelui punct de echilibru pentru cotă, care să fie suportabil pentru consumatorul final, dar în acelaşi timp să nu împingă investiţiile deja realizate în domeniu (în valoare de peste 7 miliarde de euro) spre un faliment cert.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

1 thoughts on “Producătorii de energie curată reclamă scăderea cotei anuale de energie regenerabilă”

  1. Ce energie curata visati, din moment ce pe lista i-ati pus si pe cei cu microhidrocentralele? De cand devastarea totala, directa, mecanica a celor mai fragile si pretioase habitate, raurile de munte, se numeste energie curata? De cand ecocidul este verde?? Asta-i ca si cum ai spune ca defrisarile sunt activitati ecologice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *