Uniunea Producătorilor de Oțel din România (UniRomSider) cere autorităților române un sprijin mai consistent prin impunerea de politici în domeniile energetic și industrial care să ofere industriei autohtone șansa de a concura cu actorii de profil de pe plan european. Marile cerințe vin dinspre diminuarea presiunii pe industrie venită din costuri energetice mari, dar nu numai.
„Cerem autorităţilor să continue dialogul pentru a găsi soluţii care să readucă echilibrul între producătorii de energie regenerabilă şi consumatori, pentru a evita falimentul industriei locale”, afirmă reprezentanţii UniRomSider. Aceștia au adăugat că sprijinul excesiv pentru energiile regenerabile, concretizate în facturi la energie și taxe în creștre diminuează contribuția la PIB și la dezvoltarea economică generală pe care industria metalurgică și siderurgică ar putea să le aducă.
Conducerea UniRomSider arată că “taxele pentru energie au explodat în ultimii doi ani, afectând toate domeniile de activitate din ţara noastră. Astfel, ajutorul de stat acordat de România industriei de regenerabile a crescut semnificativ în ultimii ani. De exemplu, anul acesta, costurile cu certificatele verzi au înregistrat un nivel de patru ori mai mare decât în 2011, în timp ce costurile cu taxa de cogenerare au crescut cu 50%”.
Conform UniRomSider, media intensităţii sprijinului acordat de România a atins cel mai înalt nivel din Europa – 224% – faţă de media UE de 100%. Asta a dus la o majorare cu 39% a prețului de producție. Alături de un cost suplimentar cu energia de circa 19,6 euro/MWh, a crescut și taxa de cogenerare cu 25% numai în ultimii doi ani.
Pe perioada de referință luată în considerare, capacitatea netă de cogenerare de înaltă eficienţă a crescut cu doar 1%. În acest context, reprezentanții industriei de oțelărie consideră ca necesare modificările legislative privind schema de promovare a tehnologiilor și utilizării energiei regenerabile.
Alături de problemele aduse de schemele de sprijin și de valoarea taxelor impuse cu energia electrică și termică provenită din resurse regenerabile, competitivitatea industriei grele este erodată și liberalizarea pieței de energie. Într-un climat fiscal și financiar impredictibil, cu presiuni multiple pe structura costurilor, industriașii români avertizează că nu vor putea ține pasul cu jucătorii internaționali.