Piața centralizată de certificatelor verzi din România urmează să fie deschisă către producători de energie din surse regenerabile din alte state europene, scrie cotidianul Bursa pe baza unor informații care spun că un astfel de memorandum ar fi fost aprobat de Guvern pe 21 ianuarie.
„Măsura de deschidere a pieţei autohtone de certificate verzi este impusă de Comisia Europeană. Toate statele membre trebuie să implementeze asemenea măsuri. Astfel, un producător din Ungaria, de exemplu, va putea vinde energie verde în România şi să primească în contul ei certificatele verzi aferente, conform schemei noastre de sprijin.
Acest producător nu va mai beneficia de sistemul de sprijin din Ungaria pentru evitarea supracompensării. La rândul lor, producătorii români de energie curată vor putea face exporturi către alte state membre şi să beneficieze de subvenţiile de acolo, fără a mai primi certificate verzi în ţara noastră”, scrie cotidianul menționat.
Deși un astfel de memorandum nu a fost publicat, nici măcar menționat pe agenda Guvernului din ziua de 21 ianuarie, vor fi necesare acreditarea la ANRE a producătorilor de energie regenerabilă, care operează în alte state, dar care vor să vândă în România, prezentarea documentelor doveditoare pentru proveniența energiei și încheierea de acorduri bilaterale între România și celelalte state.
Cotele obligatorii de consum rămân neschimbate, este vorba de o competiție între producători din statele membre, indică informațiile prezentate de Bursa.
„Practic, producătorii străini «muşcă» din piaţa celor autohtoni. Cotele stabilite de ANRE nu vor fi modificate. Rămâne ca reglementatorii europeni să stabilească modul de echivalare a sprijinului pentru energia verde, întrucât nu toate statele au optat pentru sistemul cotelor obligatorii de certificate verzi”, spun unele surse din piața de energie, în timp alții opinează că energia regenerabilă produsă în România și-ar putea găsi piețe unde câștigurile prin exportare sunt mai mari.
Importurile de energie regenerabilă ar putea fi, totuși, plafonate la circa 450 MWh. Evoluția prețului certificatelor verzi din România nu este deloc îmbucurătoare, acesta poziționându-se în jurul a 130 lei/certificat verde pe marginea unei supra-oferte adusă de producție vis-a-vis de consumul obligatoriu impus prin lege. Producția regenerabilelor s-a redus în 2014, dar tot a rămas un excedent de 2,5 milioane de certificate verzi nevândute.
“Pentru acest an, ANRE a stabilit o cotă de 11,9% din consumul final brut de energie pentru electricitatea din surse regenerabile. Operatorii estimează, însă, că totalul producţiei energiei curate va urca la circa 14,5% din consum. În consecinţă, preţul se va menţine la nivelul minim, iar surplusul de certificate din piaţă va creşte.”, scrie Bursa.