Națiunile lumii sunt pe cale să producă mai mult de dublul hidrocarburilor asumate pentru 2030, în linie cu o creștere a temperaturii globale la 1,5°C-2°C, arată un nou raport.
Acesta este primul care compară planurile declarate ale țărilor pentru extragerea combustibililor fosili cu obiectivele acordului de la Paris privind climatul, care cere statelor să mențină încălzirea globală cu mult sub 2°C peste nivelurile preindustriale și de a viza ca țintă o creștere de doar 1,5°C. Raportul expune un decalaj uriaș, producția de combustibil fosil în 2030 crescând cu 50%-120%, în concordanță cu 1.5°C-2°C, potrivit The Guardian.
Oamenii de știință au avertizat că chiar și diferența dintre 1,5°C și 2°C de încălzire va expune sute de milioane de oameni la riscuri semnificativ mai mari de unde de căldură extreme, secetă, inundații și sărăcie.
Raportul a fost realizat de Programul ONU pentru Mediu și o coaliție de organizații de cercetare. Aceasta completează o analiză anterioară a ONU care arată că acordul actual de la Paris care se angajează să reducă emisiile ar duce la o creștere catastrofală de 3-4°C.