Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Profitul Gazprom a pierdut peste 40% în T1 din cauza situaţiei din Ucraina

Profitul Gazprom a pierdut peste 40% în T1 din cauza situaţiei din Ucraina

12 septembrie 2014
Consumatori
energynomics

Gazprom a raportat o scădere a profitului net de 41% în primul trimestru după tăierea prețurilor pentru livrările de gaze către Ucraina. Producătorul de gaze se confruntă cu mai multe probleme în acest an din cauza disputei nerezolvate cu Kiev, potrivit Reuters.

Conturile comerciale „îndoielnice” ale Ucrainei, o referire la neplata sau plata lentă a datoriilor de către producătorul de gaze de stat Naftogaz în primul trimestru, au forțat Gazprom să piardă 71,3 miliarde ruble (1,9 miliarde dolari), a declarat Gazprom.

Cel mai mare producator de gaze din Rusia spune că Ucraina îi datorează acum 5.4 miliarde dolari pentru livrări, o datorie care va afecta profiturile mai mult în acest an.

Fără a exista vreun semn că disputa preţurilor cu Ucraina va fi remediată, impactul deciziei Rusiei de a opri robinetele ţării vecine poate avea consecinţe pe o perioadă mai lungă, au declarat unii analişti.

„Asta nu înseamnă toate reducerile de datorii (write-offs) au luat sfârşit. Datoria Ucrainei e de 5,4 miliarde dolari, şi ei ar putea renunţa la întreaga datorie, deși pare puțin probabil”, a declarat Alexei Kokin, analist Uralsib.

„Cred că în al treilea sau al patrulea trimestru va deveni clar că ei vor trebui să reducă datoria cu mai mult.”

El a spus că excluzând anulările datoriilor și alte elemente extraordinare, veniturile de bază ale Gazprom au fost în conformitate cu așteptările sale.

Disputa de stabilire a prețurilor, parte a consecinţelor conflictului din estul Ucrainei, a fost declanșată atunci când Rusia a ridicat prețul gazelor cu 80% în aprilie, după ce preşedintele de atunci pro-moscovit, Viktor Ianukovici, care a intermediat un preț mult mai ieftin prin renunţarea la Uniunea Europeană, a fugit în urma unor proteste de stradă.

Moscova a întrerupt livrările Ucrainei în luna iunie, dând vina pe disputa de stabilire a prețurilor și facturilor neplătite. Această mişcare a creat presiuni, de asemenea, la Kiev, care a lansat o operațiune militară pentru a recupera terenul ocupat de rebelii pro-ruşi.

Disputa a răvăşit piețele din Europa, unde Gazprom acoperă o treime din necesarul de gaze naturale, în timp ce jumătate din exporturile de gaze din Rusia către Europa sunt efectuate prin Ucraina. Operatorii de gaze în Polonia, Slovacia și Germania au declarat că au înregistrat o scădere a livrărilor de gaze rusești.

Gazprom a declarat că primul trimestru profitul net a scăzut la 223 miliarde de ruble (6 miliarde dolari). Analiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau ca profitul net să scadă la 263,6 miliarde de ruble.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *