Acasă » Petrol și Gaze » Profitul OMV Petrom a scăzut cu 25% în primul semestru

Profitul OMV Petrom a scăzut cu 25% în primul semestru

12 august 2015
Petrol și Gaze
energynomics

OMV Petrom a anunțat că profitul net a scăzut în primul semestru cu 25%, la 1,04 miliarde de lei (234,1 milioane de euro), după ce vânzările s-au redus cu 18%, la 8,81 miliarde de lei (1,98 miliarde de euro), scrie Mediafax. Anul trecut, în aceeași perioadă, OMV Petrom făcuse vânzări de 10,72 miliarde de lei.

„În primele şase luni, ne-am concentrat pe asigurarea unei afaceri durabile şi profitabile într-un mediu de piaţă cu preţuri mici la ţiţei ce ar putea dura. Am implementat măsuri de reducere a costurilor de operare şi de creştere a eficienţei operaţiunilor noastre, siguranţa muncii rămânând, însă, principala noastră prioritate. Pentru a ne menţine fluxul de numerar şi un bilanţ solid, ne-am prioritizat investiţiile în funcţie de potenţialul de a genera valoare pe termen lung, astfel că am obţinut o scădere a cheltuielilor de capital ale Grupului de aproximativ 30%, în conformitate cu aşteptările.

În Upstream, investiţiile anterioare au continuat să genereze beneficii şi, ca efect, producţia de hidrocarburi a Grupului a crescut uşor, datorită contribuţiei mai mari a reparaţiilor capitale şi a (re)dezvoltării zăcămintelor. În 2015, am finalizat până în prezent forajul la patru sonde în apele de adâncime ale Marii Negre, în parteneriat cu ExxonMobil, iar programul de explorare continuă. Rezultatul mai mic din Upstream a fost parţial contrabalansat de performanţa foarte bună din Downstream Oil, susţinută de creşterea marjelor de rafinare şi de scăderea costurilor cu ţiţeiul, ceea ce evidenţiază avantajele modelului nostru de afaceri integrat.

În plus, am crescut volumul vânzărilor din marketing, beneficiind de cererea mai mare de produse petroliere. În Downstream Gas, volumul vânzărilor de gaze a crescut cu 10%, în pofida mediului de piaţă deteriorat. Pentru a două jumătate a anului, autorităţile române au anunţat consultări publice privind mediul fiscal şi de reglementare. După cum am subliniat şi până acum, vizăm obţinerea unui cadru stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor, o condiţie-cheie pentru investiţiile viitoare”, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Producţia de ţiţei şi gaze la nivel de grup a fost de 33 de milioane barili echivalent petrol (bep), iar producţia totală de ţiţei şi gaze în România a atins nivelul de 31,3 milioane bep, faţă de 31,1 milioane bep în aceeaşi perioadă a anului trecut. Producţia internă de ţiţei a fost de 13,9 milioane bep, în scădere cu 1%, reflectând în principal declinul natural înregistrat în zăcământul Suplacu, arată raportul financiar al OMV Petrom, citat de Mediafax.

Producţia internă de gaze a crescut cu 2% atingând nivelul de 17,4 milioane bep, reflectând campaniile de reparaţii capitale offshore şi forare de sidetrack-uri, precum şi creşterea contribuţiei sondelor-cheie din zăcământul Totea. Producţia de ţiţei şi gaze din Kazahstan a crescut cu 4%, înregistrând valoarea de 1,69 milioane bep. Volumul vânzărilor a crescut cu 1% comparativ cu primele şase luni din 2014, datorită vânzărilor mai mari de gaze şi condensat în România.

Căderea cotaţiilor petroliere internaţionale afectează și cotațiile acțiunilor companiilor petroliere, nu doar câștigurile nete, iar Petrom nu este o excepție. O soluție utilizată de managementul Petrom a fost diminuarea cheltuielilor cu investițiile.

Totuși, în ultimii 11 ani, „evoluţia acţiunii SNP (Petrom) la BVB poate fi considerată una rezonabilă dacă avem în vedere faptul că, raportat la preţul de referinţă de la privatizare din iulie 2004, un investitor care şi-ar lichida în prezent un plasament realizat la respectivul preţ ar marca un câştig de capital de circa 76%, în timp ce exclusiv din dividendele încasate în acest timp (fără a lua în calcul reinvestirea acestora şi deci câştigurile suplimentare corespunzătoare) ar fi realizat un randament de circa 78%.

Aceasta înseamnă un randament total al investiţiei de peste 150% în 11 ani, ceea ce este echivalent cu un randament mediu anualizat de circa 9%, unde, de fapt, jumătate a reprezentat contribuţia câştigului din dividendele încasate de-a lungul orizontului de investiţie”, a spus coordonatorul echipei de cercetare de piață de capital din BCR, citat de Bursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *