Acasă » Electricitate » Profitul SNN și Romgaz, în creștere majoră, Transelectrica- în scădere; rocadă în conducerea Romgaz

Profitul SNN și Romgaz, în creștere majoră, Transelectrica- în scădere; rocadă în conducerea Romgaz

18 august 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Profiturile SNN Nuclearelectrica și Romgaz au înregistrat creșteri majore în primul semestru al acestui an (S1), cu 217% și, respectiv, cu 127%, în timp ce profitul net al operatorului de rețea Transelectrica a suferit o diminuare cu 73%, arată datele companiilor, prezentate BVB.

Profitul net al Romgaz s-a majorat cu 126%, la 964 milioane lei, pe fondul triplării veniturilor totale, la 7,6 miliarde lei (creștere cu 236%, față de valoarea anterioară de 2,26 miliarde lei).

Totodată, la BVB s-a anunțat o rocadă în conducerea Romgaz – mandatele provizorii de 4 luni fiind prelungite, însă cu Răzvan Popescu în poziția de director general, Aristotel Jude preluând poziția secundă. Totodată, Andrei Bobar a fost numit Director Economic, în locul lui Răzvan Popescu. Mandatele încep pe 17 august și ajung la final pe 17 decembrie 2022.

În același timp, scăderea profitului Transelectrica a fost determinată de creșterea prețului mediu al energiei achiziționate pe PZU, acesta triplându-se față de anul precedent. Cheltuielilor nete cu consumul propriu tehnologic (CPT) au avansat cu 258 milioane de lei, fiind cu 156% mai mari decât în S1 2021.

Astfel, profitul net rezultat din media operațiunilor cu profit permis și cu profit zero a scăzut cu 73%, în pofida majorării veniturilor totale operaționale cu 83%.

Nuclearelectrica (SNN) a anunțat la BVB un profit net de 1,22 miliarde lei, în creștere cu 216,8% față de perioada similară a anului trecut. EBITDA a marcat o creștere cu 133,1% față de S1 2021, veniturile din vânzarea energiei electrice find cu 130,6% mai mari.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *