Transelectrica a înregistrat un profit net de 305 milioane de lei în intervalul ianuarie-septembrie, cu 0,6% mai mult comparativ cu perioada similară din 2014, a declarat, vineri, Toni Teau, director general executiv al companiei transportatoare de electricitate, scrie cotidianul Bursa. Potrivit reprezentantului Transelectrica, în cel de-al treilea trimestru din 2015, societatea a înregistrat un profit net de 94 de milioane de lei (+22,7%).
Veniturile au crescut cu 13,4%, ajungând la 2,2 miliarde de lei, în primele nouă luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În trimestrul trei, veniturile companiei au urcat cu 24,4%, la suma de 789 de milioane de lei. Veniturile operaţionale consemnate în cele trei trimestre de până acum au crescut cu 1,33% faţă de perioada similară din 2014. Profitul operațional a scăzut cu 1,5%, la 598 de milioane de lei.
Cu privire la structura producției de electricitate, în primele nouă luni resursele regenerabile au avut o scădere de la 20,2% la 16,1%, cărbunele – o creştere de la 23,5% la 25,8%, producţia hidro a scăzut de la 30,3% la 28,3%, gazul a scăzut în importanță de la 19,8% la 12,6%, iar Centrala de la Cernavodă a reprezentat 17,2%.
“Pornind de la costurile anului 2014 din primele 9 luni, care sunt de 710 milioane de lei, a fost realizată o creştere de 10 milioane de lei a consumului propriu tehnologic (CPT), mentenanţa rămâne nesemnificativă, costurile cu personalul au crescut cu 2 milioane de lei şi alte costuri au scăzut cu 30 milioane de lei, acestea reprezentând ajustări pentru deprecierea activelor circulante”, a menționat Toni Teau, preluat de Bursa.
„La acest moment, sunt iniţiate achiziţii care însumează o valoare estimativă de aproximativ 416 milioane de lei şi se află în diverse stadii ale procedurilor de achiziţie sau de contractare. În trimestrul al IV-lea, pregătim pentru lansarea în procedura de achiziţie publică alte patru proiecte majore de retehnologizare a staţiilor. (…) Gradul de investiţii se află la 30%, această proporţie fiind mai mică decât cea estimată, deoarece preţurile au scăzut, iar competiţia a devenit mai acerbă, dar şi din cauza fundamentării preţurilor la calculul indicatorilor economico-financiari din studiile de fezabilitate care s-au desfăşurat acum câţiva ani. Pentru acest lucru, trebuie să încercăm să actualizăm de fiecare dată valorile, venind cu ele din ce în ce mai aproate de preţurile actuale”, a mai explicat directorul Transelectrica, citat de Bursa.
Transelectrica are de recuperat și 50,1 milioane de lei pentru serviciul de transport, din care 34,88 milioane de lei creanţe propriu-zise şi 15,3 milioane de lei penalităţi.