„Acum 10 ani ne-am propus să contractăm proiecte de cercetare-dezvoltare europene; astăzi derulăm 5 asemenea proiecte, precum și un grant cu fonduri norvegiene!”. Așa a debutat prezentarea susținută de Gheorghe Florea, Director General SIS SA, în deschiderea conferinței “Soluții inteligente pentru controlul eficient al micro-rețelelor”, din 29 septembrie. Au fost alături de domnia sa alți 4 vorbitori de cea mai bună calitate care au expus asistenței prezente la Constanța problematica generală de funcționare a unei micro-rețele (micro-grid), studii de caz, precum și soluții de asigurare a operării.
La final, vorbitorii au răspuns la întrebările lansate de participanții în asistență, peste 130 de persoane înscrise în platforma online MyConnector.
Experiență probată și deschidere către inovație
Până acum câțiva ani, SIS era activă în principal în zona de petrol și gaze, de la extracție, la rafinare și distribuție. În ultimii 10 ani, energia electrică a devenit la fel de importantă, a subliniat Gheorghe Florea, în principal datorită reușitelor din acest sector: “Avem aplicații pentru controlul proceselor în parcuri eoliene, în parcuri fotovoltaice și în termocentrale. Realizăm sisteme de automatizare de tip SCADA, PLC, DCS și Process Information (PI)”, a exemplificat directorul general al SIS. În zona de sisteme SIS (safety & security), compania lucrează în principal cu firma germană Hima.
Pentru Transelectrica, SIS a realizat mai multe studii între care „Aspecte strategice privind integrarea energiei eoliene în SEN” și “Studiu privind realizarea unor automatizări de declanșare a grupurilor în regimuri critice de evacuare a puterii produse în zone cu dezvoltare accelerate a parcului de producție din surse regenerabile”. “În ambele proiecte am lucrat împreună cu Facultatea de Energetică și Facultatea de Automatică din cadrul Universitatea Politehnica București”, a precizat Gheorghe Florea.
De peste 12 ani, SIS folosește propriul centru de comandă de la distanță. “L-am numit PH Center, de la Process Help Center’, a spus oficialul SIS, înainte de a lansa invitația celor interesați de a veni în vizită.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI GHEORGHE FLOREA
Principalul avantaj al utilizării în aplicații a soluției PHCenter îl reprezintă obținerea unor economii semnificative prin reducerea consumurilor astfel: energie electrică, până la 24%; gaze naturale, până la 18%; apă până la 32%.
Management energetic la nivel local
Sursele regenerabile de energie vor deveni pilonul principal de dezvoltare a sistemului energetic românesc, la fel ca în Europa și la fel cum se întâmplă peste tot în lume. “Monsson face parte din industria energetica din Romania, cu ambiția de a participa activ la transformarea sectorului energetic românesc prin dezvoltarea de proiecte regenerabile, atât eolian, cât și solar”, a spus Sebastian Enache, Business Development Manager & Member of the Board Monsson.
Energia regenerabilă, în special cea eoliană și fotovoltaică, oferă astăzi nu doar cea mai curată și sustenabilă cale de producere a energiei, dar și cea mai ieftină, a precizat Enache. “În plus, regenerabilele accelerează procesul de decarbonizare a electricității, a sectorului de încălzire și a celui de transport, cu potențialul de a crea un număr important de locuri de muncă de înaltă calificare la nivelul statelor membre.”
Tehnologiile regenerabile sunt flexibile și ușor integrabile, iar deocamdată, Transelectrica permite integrare în unități dispecerizabile a mai multor surse de energie la nivelul producătorului. Din 2021, va fi posibilă și integrarea consumatorilor, “avansând astfel spre adevăratul concept de virtual power plant”. “Până la urmă, viitorul înseamnă aplatizarea curbei de producție, reducerea dezechilibrelor, iar prin sistemele integrate de producție, stocare și consum este posibil un management tot mai eficient al energiei electrice.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI SEBASTIAN ENACHE
Acest management nu se mai bazează doar pe infrastructura de transport și distribuție, ci rezolvă problemele local – dacă pui lângă un sat un parc eolian sau fotovoltaic și o baterie, nu mai trebuie să injectezi energia în sistem, nu mai e nevoie de retehnologizări de linii, ci poți să folosești energia la nivelul localității”, a explicat Enache.
Pilot pentru teste și verificarea scenariilor de management a microrețelei
Folosind finanțare norvegiană, proiectul SIS își propune să realizeze fundamentarea tehnică a implementării unui micro-grid, ținând cont de aspectele legislative adoptate sau în curs de adoptare. Din perspectivă tehnică, SIS își dorește ca pornind de la profilul unui utilizator, să parcurgă toate etapele de proiectare, pentru a ajunge la o strategie de control, la implementare, precum și la analiza datelor rezultate și a eficienței investițiilor. “Vom putea testa în condiții reale partea de operare insularizată, partea de conectare la rețea și strategiile de control aferente fiecărui scenariu de funcționare a microrețelei”, a precizat Oana Chenaru, Process Control Engineer SIS SA, într-o descriere detaliată a proiectului.
DESCARCĂ PREZENTAREA OANEI CHENARU
În funcție de disponibilitatea surselor de energie existente, de energia stocată în baterii, de cererea consumatorilor controllerul microgrid-ului distribuie și controlează energia între toate componentele microrețelei. Controllerul va monitoriza producția și consumul de energie în interiorul microgrid-ului pentru a decide strategia de operare optimă în funcție de indicatorii definiți și strategia de piață a utilizatorului.
Parteneriat cu mediul academic
Implicat direct în proiect pilot desfășurat de SIS, Lucian Toma, Conf. Dr. în cadrul Universității Politehnica din București, a prezentat aspecte legate de simularea sistemelor de stocare și mai ales rezultatele primelor simulări cu eșantionare de 15 minute și, respectiv, de 1 minut. “Sistemul permite o strategie de control particularizată pentru strategia de piață a beneficiarului”, a precizat domnia sa. “Menținerea schimbului de putere cu rețeaua publică la o valoare predefinită (echilibrul în interiorul microrețelei) este influențată de calitatea prognozei și a strategiei de piață”, a mai spus Lucian Toma. “Intervalul de eșantionare devine important în funcție de strategia de piață, în sensul că se impune o eșantionare la intervale de 1 secundă pentru situația funcționării insularizate”.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI LUCIAN TOMA
În intervenția domniei sale, Prof Dr. Eden Mamut, de la Universitatea Ovidius din Constanța, s-a referit la conceptul de micro-rețele care integrează utilități multiple. Acestea reprezintă o abordare în care infrastructurile de producție, transport și distribuție de energie electrică, termică, apă gaz și altele se combină cu tehnologiile de acumulare și sunt coordonate pentru a identifica sinergii între acestea, în vederea obținerii unor soluții optimale pentru fiecare tip de utilitate în parte și pentru sistemul energetic în ansamblu. „Abordarea holistică a dezvoltării de micro-rețele care să integreze utilități multiple oferă numeroase avantaje în ceea ce privește valorificarea energiilor regenerabile.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI EDEN MAMUT
Este nevoie de o abordare interdisciplinară, care să integreze diferitele tehnologii, sisteme, modele economice și piețe energetice pe baza unui nou cadru legislativ și a unei atitudini bazate pe înțelegerea comportamentului consumatorilor și a dimensiunilor sociale și culturale”, a concluzionat prof. dr. Eden Mamut.
Conferința „Soluții inteligente pentru controlul eficient al micro-rețelelor” a fost organizată de SIS SA, prin programul EEA and Norway Grants 2014-2021, derulat prin intermediul Innovation Norway, în baza derulării proiectului „Smart Micro Grid Controller < Smart-µGC >”, contract 2020/505837.
S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 130 de persoane, reprezentanți ai unor organizații precum 3M Romania, ABB ASEA BROWN BOVERI SRL, Academia de Studii Economice București, Academia Navala Mircea cel Bătrân, Adisun Smart Systems, AFEER, Aktron, Amber Technologies, ANRE, Asociatia Patronală Surse Noi de Energie- AP SUNE, Asociatia Solar Decathlon Romania, ASRO, Avest Solutions Consult, Belvedere, BF Romania, BM DEMAILLE Bruno, Bucharest University of Economic Studies, Business France, Camusat, Cert&Grafv Fusion, CEZ Vanzare, Cluj Innovation Park, CmT Elec, Control Point, Coproform SRL, Crest Energy S.R.L., Distributie Energie, Distributie energie electrica TN, East Solar, ECO EUROPE ENGİNEERİNG, EcooLogica Naturii SRL, Electrica, Electrica Furnizare SA, Electrica SA, electricianul, Electromagnetica, Electromontaj S.A., Electrotehnica Consult SRL, ELSACO SOLUTIONS, Embassy of Canada, ENEC, Energie Finanzierung und Kapital, Energo ESCO, EnergoBit SA, Energy Serv, Engie Romania, Etex Building Performance, Eximprod Grup, Eximprod Grup, Expert Connection, fastPark, FPPG, Garanti BBVA, GETEC Servicii Energetice srl, GLOBEMA, Hafner srl, Hidroelectrica, Honeywell, Huawei, ICI Bucuresti, INCDIE ICPE-CA, INCDTIM Cluj-Napoca, Industrial Reform Grup, ISPH Project development, J. Christof E&P Services srl, Johnson Controls, Lapp Romania SRL, Liberty SteelGalati, MGMENERGO ELECTRO SYSTEMS, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Omron, OMVP, ONV Law, Orange Romania, Politehnica University of Bucharest, Power Engineering Institute, Q SRL Iasi, QETICS, RADET Constanta, Rominterface Impex SRL, Sanador, Schneider Electric, SDEE Muntenia Nord, SDEE TS- Mures, Siemens, Sitta Research SRL, Smart Factor, SmartGrider Electric SRL, Sunrise Trade, Technical University of Moldova, Technosam, The National Agency for Research and Development in Moldova, TIAB SA, TimePal România, Tractebel Engineering, Trade Motion, Transgaz, Transylvania Energy Cluster, UPRUC CTR SA FAGARAS, Valmet, Vectis TET, VSB, Xlaed Consult.