Declarațiile recente ale Ministrului pentru Energie, Constantin Niță, privind obligativitatea tranzacționării gazelor pe burse au fost urmate de o inițiativă parlamentară: un grup de 23 de parlamentari au depus un proiect de modificare a Legii energiei prin care vor să instituie obligativitatea tranzacţionării gazelor pe bursele de profil, pentru a asigura un mediu de tranzacționare transparent şi nediscriminatoriu.
Obligați să tranzacționeze
Printre semnatari se numără Dumitru Chiriţă, Gheorghe Marin, Rodin Traicu, Florin Tătaru, Viorel Hrebenciuc, Neculai Răţoi, Emil Niţă, Ninel Peia şi Sorin Grindeanu, conform Bursa.ro. Iniţiatorii susţin că măsura va scădea preţul gazelor.
Propunerea deputaţilor şi senatorilor este ca operatorii din piaţa gazelor „să oferteze public şi nediscriminatoriu, pe piaţa concurenţială, organizată şi administrată pe baza unor reguli specifice stabilite de autoritatea competentă, întreaga cantitate de gaze naturale disponibilă”. Ei acuză o „opacitate existentă în momentul de faţă în piaţa gazelor”, care face ca ”preţul de vânzare să fie mai ridicat decât ar fi trebuit, piaţa nebeneficiind de binefacerile unui sistem concurenţial”.
Legați de rețea
Legea Energiei va suferi, conform proiectului și alte modificări: consumatorii vulnerabili vor beneficia de facilităţi privind asigurarea serviciului de furnizare a gazului natural şi de acces la reţea, dar le va fi interzisă deconectarea de la reţea.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a acordat, la finele lunii iulie a anului trecut, licenţele solicitate de OPCOM (operatorul bursei de energie) şi de Bursa Română de Mărfuri (BRM) pentru administrarea pieţelor centralizate de gaze naturale, care ar urma să fie singurele utilizate pentru tranzacțiile acestui segment.