Transportatorul național de gaze Transgaz (simbol bursier TGN) și-a planificat investiții de 6,1 miliarde lei în perioada 2018-2020, în dezvoltarea Sistemului Național de Transport, dar și în achiziția de acțiuni la operatori de profil din Europa, potrivit unor documente publicate pe site-ul companiei. Pe de altă parte, Transgaz estimează pentru acest an un profit net de 213,16 milioane lei, de peste două ori mai mic față de cel preliminat pentru anul trecut, la venituri totale de 2,52 miliarde lei, mai mari cu 25,38%. Indicatorii vor fi supuși aprobării în ședința acționarilor din 5 martie.
“Transgaz este angrenat în acest moment în șapte mari proiecte de gazoducte și încă două la fel de importante, proiecte care vor transforma compania într-o multinațională la nivel regional. Vorbesc de proiecte strategice precum BRUA și cele de exploatarea resurselor de gaze din Marea Neagră prin care România va deveni independentă energetic. La finalizarea lor, Transgaz va fi una dintre primele patru companii ale Europei în domeniul energetic și pilonul de bază al Comisiei Europene în această regiune”, a declarat Ion Sterian, administrator – director general al Transgaz, potrivit unui comunicat al companiei la aniversarea a 10 ani de la listarea la Bursa de Valori București.
Banii vor fi direcționați între altele pentru achiziția unei participații la compania de stat Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, dar și pentru a plăti partea Transgaz din achiziția a 66% din DESFA, operatorul rețelei de distribuție a gazelor naturale din Grecia. Totodată, cheltuielile cu investițiile prevăd și acoperirea necesarului pentru construcția conductei de transport Ungheni-Chișinău.
Din total, cheltuielile cu investițiile planificate pentru acest an se ridică la 1,88 miliarde lei, alte 2,96 miliarde lei sunt bugetate pentru anul viitor, iar în 2020 compania vrea să aloce pentru investiții alte 1,25 miliarde lei.
Finanțarea va fi asigurată din surse proprii, fonduri europene și din credite bancare, arată documentul.
De asemenea, compania estimează pentru acest an un profit net de 213,16 milioane lei, mai mic de jumătate față de profitul net preliminat pentru 2017, de 513,1 milioane lei. Veniturile totale bugetate pentru acest an se ridică la 2,512 miliarde lei, cu 25,38% mai mari față de veniturile totale preliminate pentru anul trecut, de 2 miliarde lei.
Estimările privind anul 2019 arată că Transgaz și-a proiectat un profit net de 257,89 milioane lei și venituri totale de 4,17 miliarde lei. În anul 2020, Transgaz vrea să atingă venituri totale de 2,9 miliarde lei și un profit net de 200,9 milioane lei.
Transgaz a raportat în primele nouă luni ale anului trecut un profit net de 433,5 milioane lei, mai mare cu 21% față de rezultatul net din perioada similară din 2016, de 358,46 milioane lei.
Cantitatea de gaze transportată a crescut cu aproape 14%, la 9,21 milioane metri cubi.
Acționarul majoritar al Transgaz este Ministerul Economiei, care controlează 58,5% din acțiuni.