Acasă » Electricitate » Nuclear » Proiecte open-source pentru centrale nucleare compacte

Proiecte open-source pentru centrale nucleare compacte

26 martie 2021
Electricitate
energynomics

„Nu putem aștepta 10 de ani pentru a începe decarbonizarea planetei”, spune el. Și pariază pe energia nucleară. Constată cât de puține proiecte nucleare noi sunt, majoritatea întârziate, de cele mai multe ori, pentru că sunt foarte scumpe. Și pune la bătaie propriii bani, într-o organizație nonprofit – Energy impact Center – un think tank de cercetare care propune proiecte open-source pentru centrale nucleare compacte, care ar costa mult mai puțin decât versiunile din urmă cu câteva decenii. Am discutat cu Bret Kugelmass, managing director la Energy Impact Center, despre promisiunile și provocările inițiativei OPEN100.

Domnule Bret Kugelmass, v-ați construit averea și un nume vizibil în mediul de afaceri cu o companie de robotică, Airphrame. Care a fost motivația personală care v-a adus în industria energetică?

În 2017, după ce m-am întâlnit cu mai mulți oameni de știință în domeniul climei, am luat decizia de a-mi reorienta eforturile către susținerea energiei curate la nivel global. Energia este fundamentul societății moderne și avem o mare oportunitate nu doar să protejăm mediul înconjurător, ci și să creștem accesul și accesibilitatea financiară la energie. Energia poate fi cel mai important factor care să contribuie la prosperitate și are, cu siguranță, cel mai mare impact.

Prin urmare, obiectivul principal este combaterea schimbărilor climatice, prin decarbonizarea atmosferei. De ce ați ales energia nucleară, în locul soluțiilor preferate de majoritatea ecologiștilor, energia eoliană sau cea fotovoltaică?

Am descoperit, după o cercetare a tuturor tehnologiilor energetice disponibile și viitoare, că energia nucleară dispune de avantaje unice, care vin din fizica elementară. Valorificând forțele atomice în locul forțelor chimice, generăm de milioane de ori mai multă energie din aceeași volum de materie. Sursele regenerabile de energie, deși sunt excelente pentru a menține aerul curat, contribuie totuși la creșterea nivelului de carbon în atmosferă, deși la o rată mult mai mică decât o fac combustibilii fosili. Dar o rată mai mică nu este suficientă pentru a răspunde preocupărilor legate de climă. Amprenta de carbon trebuie să fie atât de scăzută încât să putem răspunde de emisiile de carbon pe întreaga durată a ciclului de viață al unei tehnologii. Energia nucleară este singura cu caracteristicile energetice care permit acest lucru. Sunt, de asemenea, preocupări legate de intermitența [energiilor regenerabile] și de impactul acesteia asupra infrastructurii, care afectează, mai departe, aplicabilitatea practică a surselor regenerabile de energie. Singura critică serioasă împotriva energiei nucleare este costul, iar acesta este exact problema pe care ne-am propus să o rezolvăm.

Timp de decenii, construirea de noi capacități de generare a energiei electrice a fost împiedicată de costuri, în așa măsură încât s-a impus expresia „eșec al pieței” (market failure). În cazul energiei nucleare, care sunt principalele categorii de costuri atunci când vorbim despre centrale electrice clasice (construcții, tehnologie, măsuri de siguranță, dezafectare, altele)? Ce este diferit în cazul unităților modulare mici (SMR)?

Infrastructura mare, indiferent că vorbim despre nuclear, poduri, tuneluri, căi ferate sau altele, poate intra într-o zonă în care se pierde controlul asupra costurilor, indiferent de ceea ce construim. În principiu, energia nucleară ar trebui să coste mai puțin decât jumătate din costul energiei obținute din resurse fosile, deoarece combustibilul este de 5 până la 10 ori mai ieftin, iar investiția este aproximativ aceeași. Ceea ce afectează costul noilor capacități nucleare are mai mult de-a face cu provocările legate de construcție decât cu problemele legate de tehnologia însăși. În plus, reglementările învechite pot adăuga costuri fixe inițiale copleșitoare și inutile și, de asemenea, costuri operaționale cu adevărat ridicole. Un exemplu este obligația de înregistrare manuală a datelor în loc să se permită utilizarea computerelor pentru a citi senzorii și a înregistra datele.

Proiectul OPEN100 pe care l-ați demarat la Energy Impact Center oferă documentație open-source pentru proiectarea, construcția și finanțarea centralelor nucleare. În ce fel pot asemenea documentații să contribuie la reducerea costurilor pentru un proiect nuclear?

Prin publicarea documentației open-source, creăm o bibliotecă de date comună pentru a alinia cât mai bine părțile interesate în vederea dezvoltării eficiente a proiectelor nucleare. Așa se face și în alte industrii. Atunci când construim un bloc de locuințe, nu este nimic misterios legat de tehnologia de bază; acest lucru permite un ecosistem competitiv de finanțatori, furnizori, firme de inginerie, toți contribuind la costuri mai mici, la un produs mai competitiv, și, astfel, la un acces mai bun pe piață. Modul actual de a face afaceri, care adaugă complexitate și secretomanie, a condus la o viabilitate economică redusă și la o gestionare defectuoasă a proiectelor în industria nucleară. De asemenea, este lipsit de creativitate să te gândești că singurul mod în care poți construi un model de afaceri profitabil și solid este să adaugi paliere inutile de complexitate.

Care ar fi primii pași de urmat pentru un decident într-o companie interesată să vă testeze propunerea?

Primul pas este revizuirea ingineriei de bază, viabilitatea economică și calendarele de construcție de pe site-ul OPEN-100.com. Apoi ar trebui să ia legătura cu echipa noastră, pentru a ne implica împreună într-o explorare a oportunităților de pe piața locală, a cadrului de reglementare și a strategiei de implementare.

Dacă sunt fezabile, astfel de documentații ar trebui să fie foarte atractive pentru investitori, firme de inginerie și mari companii de utilități din întreaga lume. Până acum, care este feedbackul lor cu privire la oferta OPEN100?

În ciuda blocajelor impuse de pandemia de COVID-19, avem mai multe legături internaționale decât oricând. Constatăm un interes major din partea investitorilor și companiilor de utilități din întreaga lume și încercăm să creștem numărul de angajați cât mai repede posibil pentru a răspunde la aceste oportunități.

Cu câteva zile în urmă, înainte de această conversație, USTDA și Nuclearelectrica, compania de energie nucleară din România, tocmai anunțau că au semnat un parteneriat pentru evaluarea dezvoltării de reactoare modulare mici (SMR) în România. Obiectivul este identificarea potențialelor amplasamente compatibile cu SMR, precum și elaborarea unei foi de parcurs privind acordarea de licențe pentru SMR. Credeți că licențierea este cea mai complicată problemă pentru dezvoltarea SMR-urilor, într-o industrie cu reglementări extrem de stricte?

Orice autoritate de reglementare familiarizată cu licențierea „bazată pe performanță în cunoștință de cauză” dispune deja de instrumentele de care are nevoie pentru a evalua siguranța unui SMR într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor și al timpului. Singura mea teamă este că grupuri de interese ar putea profita de ajustarea cadrului de reglementare pentru a favoriza specificitatea industriei și pentru a crea o dinamică necompetitivă de piață (ceea ce a condus, de-a lungul timpului, la moartea energiei nucleare în întreaga lume). Licențierea energiei nucleare poate fi simplă și eficientă dacă ai ingineri competenți care utilizează un cadru de bun simț pentru a evalua riscurile.

Care sunt planurile și obiectivele pentru Energy Impact Center și proiectul OPEN100 în 2021, după ce societatea comercială Last Energy desprinsă din proiect a atras din piață 3 milioane de dolari anul trecut?

Vom continua să ne dezvoltăm echipa, vom investi capital și resurse tehnice pentru a sprijini dezvoltarea internațională a centralelor nucleare modulare de mici dimensiuni.

_____________________________________________

Articolul a apărut inițial în numărul din martie 2021 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *