Acasă » Regenerabile » Proiectele slabe împiedică dezvoltarea celor bune în domeniul energiei verzi

Proiectele slabe împiedică dezvoltarea celor bune în domeniul energiei verzi

18 iunie 2023
Regenerabile
energynomics

În România ar putea fi instalate în acest an câteva sute de megawați în centrale de producere a energiei din surse regenerabile, însă foarte multe dintre proiecte au o calitate slabă, ceea ce împiedică dezvoltarea investițiilor bune, a declarat Radu Tărău, Director Executiv al EnergoBit Control Solutions, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, organizate de Energynomics.

”Sunt multe proiecte, dar calitatea lor este foarte diversă și sunt puțini dezvoltatori care dezvoltă corect un proiect. De aici apar problemele, pentru că proiectele proaste vor împiedica realizarea proiectelor bune. Pe hârtie avem niște capacități enorme. De exemplu, doar noi avem proiecte cu avize tehnice de racordare de 7 GW. Suntem asaltați din toate părțile atât pe partea de planificare, cât și pe cea de execuție. Suntem implicați în multe proiecte eoliene și fotovoltaice, iar estimarea mea este că vom avea câteva sute de megawați puși în funcțiune anul acesta pentru că sunt firme care au dat drumul la investiții fără să mai aștepte fondurile europene. Cred că trebuie să avem niște criterii de calitate ca să se poată executa proiectele bune, pentru că apetit din partea investitorilor există”, a spus Tărău.

Mulți investitori au început construcția proiectelor fără să mai aștepte cofinanțările din fonduri europene, iar în perioada următoare numărul proiectelor va crește. Una dintre principalele provocări ale acestor dezvoltări este însă reprezentată de integrarea lor în sistemul energetic național, unde este nevoie de investiții semnificative pentru a putea prelua energia care urmează să fie produsă de noile centrale.

Potrivit lui Tărău, pentru companiile de profil este foarte dificil să mai găsească specialiști și să îi formeze mai ales într-o perioadă în care există o cerere atât de ridicată. Totodată, având în vedere și apariția unor noi tehnologii, este nevoie și de specialiști cu astfel de competențe, precum inginerii din sectorul hidrogenului.

Avansul rapid al energiilor regenerabile deschide și necesitatea creării unor sisteme de stocare a energiei, domeniu în care bateriile Li-Ion pot fi una dintre soluții. O alternativă ar fi reprezentată însă de centralele de acumulare prin pompaj care ar putea asigura o echilibrare a sistemului energetic național ”mai rapidă decât multitudinea de proiecte de stocare”.

Un alt impediment în calea dezvoltării unor soluții noi adaptate acestui val de investiții în energii regenerabile este lipsa investițiilor în cercetare.

”La noi aproape că nu există investiții în cercetare și dezvoltare. Ori, ca să avem o strategie sustenabilă, este nevoie să investim și în asta și să ținem pasul cu aceste tehnologii. Nu cred că este suficient să fim doar followeri și să facem ce fac alții”, a mai spus Tărău.

Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *