Acasă » Electricitate » Proiectul Crossbow – regenerabile şi stocare pentru stabilitatea sistemului

Proiectul Crossbow – regenerabile şi stocare pentru stabilitatea sistemului

4 septembrie 2017
Electricitate
Bogdan Tudorache

Proiectul „CROSSBOW” (CROSS BOrder management of variable renewable energies and storage units enabling a transnational Wholesale market) a fost selectat în vederea finanțării de către Comisia Europeană în cadrul Programului Orizont 2020, informează Transelectrica printr-un comunicat. Compania Transelectrica S.A. este parteneră în acest proiect cu Centrul Român al Energiei, în coordonarea Grupului Spaniol ETRA Investigation Y Desarrollo SA, alături de opt Operatori de Transport și de Sistem (OTS) din Europa Centrală și de Sud-Est: ADMIE (Grecia), ESO (Bulgaria), EMS (Serbia), NOS BiH (Bosnia-Herțegovina), HOPS (Croația), ELES (Slovenia), CGES (Muntenegru), MEPSO (Macedonia) și alți parteneri într-un consorțiu de 24 organizații profesionale în domeniul energiei și telecomunicațiilor din 13 țări europene, conform Agerpres.

În calitate de Operator de Transport și de Sistem din România, Transelectrica va permite accesul la date relevante pentru proiect, va asigura capacitățile tehnologice pentru teste și validări pe teren și va oferi, de asemenea, expertiză în domeniul energetic.

Costul eligibil estimat al acțiunilor propuse, pentru cei 24 de parteneri, este în valoare de 22,1 milioane euro, iar valoarea maximă a subvenției este 17,287 milioane euro.

Costul asumat de Transelectrica este în valoare de 498.250 euro, iar valoarea subvenției este de 400.969 euro.

Rezultatele proiectului CROSSBOW vor fi evaluate în decurs de 18 luni de către unul dintre Coordonatorii Regionali de Siguranță (RSC) europeni și 8 OTS din Europa de Sud-Est (SEE), grupate astfel încât să formeze grupuri care vor valida fiecare dintre rezultatele proiectului în cel puțin trei țări diferite, demonstrând în toate cazurile modul în care CROSSBOW abordează Provocările regionale cu care se confruntă acești OTS.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *