Acasă » Electricitate » Nuclear » Proiectul de la Doicești intră în linie dreaptă, ar putea fi create mii de locuri de muncă

Proiectul de la Doicești intră în linie dreaptă, ar putea fi create mii de locuri de muncă

25 iulie 2024
Electricitate
energynomics

Fluor Corporation și RoPower au semnat miercuri un acord pentru cea de-a doua fază a studiului FEED, care va permite proiectului reactoarelor de mici dimensiuni de la Doicești să treacă la o decizie finală în ceea ce privește investiția și construcția, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la București.

Astfel, în cadrul reuniunii ministeriale a Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în domeniul Energiei și al Climei (P-TECC) de la București, Secretarul SUA pentru Energie Jennifer Granholm, Subsecretarul SUA pentru controlul armelor și securitate internațională Bonnie Jenkins și Directorul Agenției pentru Comerț și Dezvoltare a SUA Enoh T. Ebong s-au alăturat Ministrului român al Energiei Sebastian Burduja și reprezentanții companiilor americane Fluor Corporation și NuScale Power, dar și românești RoPower și Societatea Națională Nuclearelectrica pentru a celebra o etapă importantă în desfășurarea proiectului emblematic al României, privind reactorul modular de mici dimensiuni (SMR) care utilizează tehnologia NuScale și care avansează spre implementare în 2029.

“Este un pas major pe care România îl face în direcția realizării acestui proiect, marcând continuarea unei colaborări strategice cu Fluor, o companie cu experiență globală în proiecte industriale mari. Proiectul SMR de la Doicești vizează construirea primei centrale nucleare cu tehnologie SMR NuScale Power din Europa. Acesta este susținut atât de guvernele român și american, cât și de parteneri internaționali, inclusiv printr-un grant din partea Agenției SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA)”, a comentat ministrul Energiei, Sebastia Burduja.

”Această investiție are potențialul de a transforma România într-un centru global de inovare în domeniul energiei. România își propune să devină un exemplu pentru alte țări din regiune, transformând termocentralele pe cărbune în capacități de producție de energie nucleară — oferind energie sigură, curată și la un preț competitiv, cu un rol cheie în echilibrarea sistemului energetic național.

”Proiectul Doicești va avea un impact semnificativ asupra economiei locale și naționale. Va crea aproape 200 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în etapa de construcție și 2.300 de locuri de muncă în producție. Aceasta va stimula economia locală și va contribui și la formarea și dezvoltarea profesională a forței de muncă din România. În plus, proiectul va juca un rol crucial în reducerea emisiilor de CO2, ajutând România să evite 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an. Aceasta este o contribuție esențială la eforturile noastre de a combate schimbările climatice și de a asigura un viitor energetic sustenabil.

”Continuăm să facem pași concreți pentru a asigura un viitor energetic sigur, curat și sustenabil pentru România, demonstrând încă o dată că țara noastră are curajul și capacitatea de a realiza proiecte mari și curajoase în domeniul energiei”, a adăugat ministrul Energiei.

„Suntem încântați să ne continuăm progresul cu proiectul SMR de la Doicești. Dezvoltarea continuă a acestui proiect nuclear avansat este o dovadă a parteneriatului puternic dintre România și Statele Unite, reflectând obiectivele noastre comune de securitate energetică și de gestionare a mediului. Proiectul se aliniază strategiei noastre de a îmbunătăți mixul energetic al României și de a sprijini tranziția către energia curată”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica.

„Construim o bază solidă de proiect pentru viitoarea centrală SMR de la Doicești. Semnarea FEED 2 marchează începutul unui parteneriat puternic cu compania americană Fluor, cu experiență bogată și globală în dezvoltarea de proiecte industriale mari, în domeniul energiei”, a menționat Melania Amuza, CEO al RoPower Nuclear.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *