Consiliul de Administrație al Romgaz a avizat încheierea contractului de vânzare – cumpărare a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră, a anunțat compania.
Mai rămâne un sigur pas: Aprobarea în adunarea generală extraordinară a acționarilor (AGEA) a contractului. AGEA a fost convocată pentru data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Deși contractul inițial fusese aprobat pe 10 decembrie 2021, introducerea unor clauze privind acoperirea riscurilor fiscale a necesitat reluarea procesului.
Preţul de achiziţie achitat de către Romgaz va fi de circa 1,06 miliarde USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni.
”Proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este o oportunitate strategică pentru România, reprezentând o sursă importantă de gaze naturale în vederea asigurării securității energetice a țării noastre. Contextul actual geopolitic și energetic conferă proiectului o însemnătate și mai deosebită. Ne-am propus să finalizăm tranzacția în trimestrul II din acest an, astfel încât alături de viitorul partener să putem trece, în cel mai scurt timp posibil, la faza de dezvoltare-exploatare”, a spus Directorul General al Romgaz, Aristotel Jude.
”În acest context, estimăm că prima producție de gaze naturale rezultată din perimetrul XIX Neptun, zona de apă adâncă, să fie obținută la sfârșitul anului 2026 sau începutul anului 2027. În strategia de dezoltare a S.N.G.N ROMGAZ S.A., 2021-2030, am inclus ca prioritate finalizarea tranzacției Neptun Deep cât și investiții în alte proiecte de dezvoltare onshore și din surse de energie regenerabilă, în contextul politicilor europene de tip energie verde”.