Factorii de decizie ai UE au dezvăluit planurile Uniunii Energetice, care a fost numită cea mai importantă măsură din ultima jumătate de secol. Experții au declarat însă că guvernarea va fi un punct de ruptură. Statele membre vor trebui săaccepte compromisuri pentru ca proiectul să fie un succes, conform Euractiv.com.
„Este cel mai mare proiect energetic de la Comunitatea Cărbunelui și Oțelului”, a declarat Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil pentru Uniunea energie, atunci când a prezentat planurile executivului de la Bruxelles miercuri (25 februarie).
Executivul UE a declarat că problema ruso-ucraineană aduce în prim plan necesitatea creării unei baze comune de resurse în Uniunea Europeană, care în prezent se bazează pe Moscova pentru aproximativ o treime din energia sa. Planurile vizează îmbunătățirea infrastructurii pentru a putea furniza energie intra-comunitar, în parte cu fonduri UE; se urmăreşte renunţarea la preţurile reglementate, creșterea numărului de terminale de gaze naturale lichefiate (GNL) și punerea în aplicare a legislației UE în vigoare privind concurența.
Strategia Uniunii Energetice include o serie de măsuri și va fi urmată de propuneri legislative. Dar găsirea unui echilibru corect în acordarea puterii statelor membre, respectând subsidiaritatea – repartizarea competențelor și a responsabilităților – va fi o provocare, spun experți citaţi de EurActiv.
„Comisia va fi capabilă să livreze o Uniune energetică importantă doar dacă statele membre vor fi de acord”, a declarat Jacopo Moccia, director Ocean Energy Europe.
Succesul depinde de puterile acordate
Guvernele naționale şi-au mereu păzit cu strășnicie controlul asupra deciziilor energetice, în mare parte din cauza nevoilor strategice și poziției lor asupra mediului. „Comisia Europeană va putea să-şi impună viziunea sa doar dacă va conduce, şi nu urma cele 28 de state membre”, a argumentat Alice Stollmeyer, expert energetic al UE.
Este încă neclar dacă Uniunea Energiei va putea pentru a trece peste acest obstacol, „deoarece totul depinde de guvernare – aplicarea și punerea în aplicare a obiectivelor politicii energetice în statele membre – iar proiectul Comisiei nu prevede nici un detaliu în acest sens”, a declarat David Buchan, cercetător principal la Institutul Oxford pentru Studii Energetice.
„Comisia va avea nevoie de o nouă putere pentru a supraveghea performanța statelor membre în energii regenerabile și eficiență energetică”, a spus Buchan.
„ACER trebuie să se aibă mai multă putere asupra rețelelor europene ale operatorilor de sisteme de transport [ENTSOE, pentru electricitate și ENTSOG, pentru gaz]”, a adăugat el.
Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) a fost numită supraveghetor unic pentru măsurile planificate de Comisie, fapt confirmat în comunicatul oficial recent al CE.
Potrivit Buchan, acordarea ACER a unor astfel de competențe ar putea „accelera acordul privind aranjamentele comerciale transfrontaliere și prioritiza şi direcţiona noile investiții în infrastructură pentru care nu există în prezent nici un stimulent real sau recompensă.”
De asemenea, Comisia invită statele membre și companiile să o consulte atunci când negociază cu furnizorii mari, cum ar fi Rusia, în încercarea de a pune capăt strategiei Moscovei de „divide et impera”, care a permis unor țări să semneze contracte mai favorabile. Comisia spune că interconexiunile energetice mai bune pot duce la economii pentru consumatori de până la 40 miliarde de euro pe an, ceea ce ar corespunde unei sume de aproximativ 80 de euro pe cap de locuitor pe teritoriul UE.
UNIUNEA ENERGETICA Tensiunile internationale actuale au creiat un climat de nesiguranta generalizat.Energia este un subiect foarte delicat, in toate tarile este monitorizata de guvernele respective,fiind in principal legata de siguranta nationala ,de dezvoltarea economica.Cred ca un progres in cadrul Uniunii, ar putea fi realizat prin masuri incipiente legate de o tipizare a echipamentelor diverse, in timp, in stransa legatura cu inventarierea resurselor energetice de care dispune Europa.Esentiale sunt si fondurile prin care se vor desfasura aceste actiuni , insa acestea vor fi de durata.