Acasă » Uncategorized @ro » Proiectului nuclear de la Cernavodă îi lipsește susţinerea politică

Proiectului nuclear de la Cernavodă îi lipsește susţinerea politică

17 martie 2015
Uncategorized @ro
energynomics

###author###

Proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă este într-un mare impas pentru că nu există niciun fel de asumare politică, a declarat Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei și Finanțelor, întărind declaraţiile precedente ale ministrului Energiei, Andrei Gerea. Noile declaraţii liberale confirmă opiniile specialiştilor în energie şi finanţe citaţi de energynomics.ro, conform cărora proiectul nu are sens din punct de vedere economic.

„Dacă mă uit în jur îmi dau seama că proiectul nuclear românesc este într-un mare impas. Nu există niciun fel de asumare politică privind proiectul nuclear. E al șaptelea ministru în 4 ani (Andrei Gerea n.r.). În domeniul strategiilor energetice de mulți ani de zile nu mai există un numitor comun la nivelul clasei politice. Fiecare strategie nucleară, strategie energetică, odată făcută este respinsă de guvernele care vin și fiecare încearcă să-și propună strategia proprie. În domeniul nuclear, în domeniul energetic în general, nu este ca în alte domenii. Noi nu putem să decidem ceva de astăzi pe mâine”, a spus Vosganian, citat de Agerpres.

Vosganian a precizat că Regia Autonomă pentru Activități Nucleare este în insolvență, iar reactoarele 3 și 4 puse pe hârtie în 2009 nu mai există ca proiect.

„Regia de Activități Nucleare este în insolvență, reactoarele 3 și 4 pe care eu împreună cu colegii mei le-am pus pe hârtie în 2009 nu mai există ca proiect. Investitorii s-au risipit și ne-au dat semnalul că se duc în alte țări să facă reactoare nucleare. În domeniul prospectării și explorării nu mai avem prospectări în domeniul uraniului astfel încât singurul domeniu care a mai rămas să activăm este cel al deșeurilor nucleare. Nu cred că asta este o modalitate de a te pregăti pentru viitor”, a mai afirmat fostul ministru al Economiei și Finanțelor.

Proiectul de la Cernavodă poate genera costuri irecuperabile

Conform unui studiu recent al AT Kearney, proiectul celor două reactoare poate genera costuri irecuperabile, proiectul hidrocentralei de la Tarniţa nu este justificat, iar cablul submarin România-Turcia necesită o analiză mai atentă. Deja în două dintre aceste proiecte guvernul a investit câteva zeci de milioane de lei în companiile de proiect, atrăgând parte din bani din bugetele unor companii unde şi Fondul Proprietatea are deţineri.

„Nu spunem că România nu trebuie să facă investiţii, ci doar că ele trebuie direcţionate către infrastructura învechită, care merită eficientizată, şi nu către proiecte care măresc inutil capacitatea de producţie”, a spus Michael Weiss, partener la AT Kearney.

Analiza indică faptul că, în lipsa unei abordări proactive din partea Guvernului, cererea de energie electrică din România este de așteptat să stagneze până în 2025 (cu o creștere mai mică de 1% pe an). Pentru a crește cererea, economiile de succes își construiesc sistemul energetic pe un plan competitiv de dezvoltare a industriei, însă acesta lipsește în România.

„România are o capacitate suficientă pentru a satisface cererea până în 2025, dar funcţionează cu costuri ineficiente, în special în unităţile pe lignit, rezultând costuri mai mari de energie electrică pentru economia românească cu aproape 24%”, a declarat anterior Weiss.

Negocierile privind unitățile 3 și 4 de la Cernavodă sunt destul de greoaie

„Dorim să vedem finalizate cât mai repede grupurile 3 și 4 de la Cernavodă. Negocierile, mai ales în astfel de domenii și în perioade de regres economic, criză financiară la nivel mondial sau de progres timid, la rândul lor negocierile sunt destul de greoaie. Investitorii încă sunt temători, dar noi sperăm că vom asigura condiții optime în așa fel încât aceste unități 3 și 4 de la Cernavodă să fie finalizate cât mai repede”, a spus ministrul Energiei, Andrei Gerea, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, energetica nucleară românească reprezintă prin caracteristicile tehnologice ale soluțiilor tehnice adoptate și prin indicatorii de performanță tehnico-economică o soluție optimă pentru îndeplinirea cerințelor dezvoltării economice durabile și satisfacerea cererii de energie electrică. De asemenea, el a precizat că autoritățile vor continua programul nuclear.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *