Acasă » Regenerabile » Propunere ARBIO: Poluatorii ar putea plăti pentru dezvoltarea proiectelor de biomasă și biogaz

Propunere ARBIO: Poluatorii ar putea plăti pentru dezvoltarea proiectelor de biomasă și biogaz

29 martie 2016
Biomasă
energynomics

Asociaţia Română de Biomasă şi Biogaz (ARBIO) propune o schemă de finanţare a sectorului de producție de energie din biomasă care să debuteze după ce se încheie schema de susținere a energiei regenerabile prin certificate verzi, a declarat Ilias Papageorgiadis, președintele ARBIO. Banii nu ar fi suportați de consumatorii de energie, ci ar proveni din Fondul de Mediu, colectați de la companiile care folosesc tehnologii poluante. Asociația a depus la Parlament pe 15 martie o inițitiativă legislativă care să modifice legea 220/2008.

ARBIO propune introducerea unui plafon de 300 MW instalați proiecte în energie din biomasă care să fie susținuti în acest mod, după principiul “primul venit, primul servit”. Din acești 300 MW, 125 MW ar urma să fie destinați energiei produse din deșeuri. În plus, oricare solicitant va trebui să depună înainte de începerea proiectului o garanție bancară de 10% din valoarea proiectului.

În privința tarifării, Ilias Papageorgiadis a precizat că asociaţia a propus două modele de tarife, diferențiate în funcție de tehnologie și mărime. Cele mai mari tarife ar urma să fie acordate celor care se ocupă exclusiv cu energia termică obținută din deșeuri. Un tip aparte de subvenție ar urma să fie acordată acelor inițiative destinate rezolvării problemelor cu energia termică pentru consumatorii noncasnici.

“Nu propunem tarife fixe, ci IRR (rata internă de rentabilitate – n.r.) situată între 8,5% şi 11,7%. Pentru o serie de proiecte propunem subvenţii mai mari. Este vorba despre producerea de energie în cogenerare de înaltă eficienţă, de arderea deşeurilor şi de utilizarea culturilor energetice”, a susţinut preşedintele ARBIO. Cea mai mare IRR ar urma să fie acordat celor care se ocupă de cogenerare de înaltă eficiență din deșeuri și cu producția de energie din culturi energetice.

Până în 2020, 50% din deşeurile colectate nu ar mai trebui să ajungă la groapa de gunoi. În caz contrar, amenzile pot ajunge și la 180 de milioane de euro pe an pentru România, bani care pot fi mai degrabă redirecționați către dezvoltarea sectorului de biomasă și biogaz. În România, 97% din deşeuri ajung la groapa de gunoi, a adăugat Ilias Papageorgiadis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *