Acasă » Regenerabile » Solar » Prosumator rezidențial – analiza unei oferte comerciale

Prosumator rezidențial – analiza unei oferte comerciale

8 ianuarie 2024
Regenerabile
Gabriel Avăcăriței

Pentru că mă interesează tema prosumatorilor, de câte ori intru pe Facebook, sunt vizat de reclame din partea unor companii care îmi propun diverse oferte pentru instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice. Am răspuns la un asemenea anunț și am primit detaliile. Mai jos găsiți analiza ofertei și câteva considerații pe marginea acesteia.

 

Oferta tehnică și financiară

Pentru o locuință individuală cu un consum mediu lunar de 500 de kWh, am solicitat un sistem fotovoltaic de 3 kW. Oferta primită include 8 panouri cu o putere individuală de 410/415 W și un invertor hibrid Huawei cu o putere de 3 kW monofazic, la un preț de 27.000 de lei, cu TVA inclus. Sunt incluse sistemul de prindere, structura de montaj, cabluri, conectică, precum și consultanța, inclusiv evaluarea construcției. “Agentul dedicat se ocupă în numele tău de depunerea tuturor documentelor, semnarea și achitarea taxelor necesare pentru întocmirea dosarului și obținerea avizului tehnic de racordare”, astfel încât să pot deveni prosumator.

Oferta vine și cu opțiunea plății în 60 de rate egale de 587 de lei, ceea ce face ca investiția totală să fie de 35.220 de lei.

În fine, oferta primită este valabilă doar cu schimbarea furnizorului și este însoțită de un bonus de 700 lei, cu TVA inclus. Astfel, investiția totală devine 28.220 de lei.

 

Analiza financiară

La un consum lunar de 500 de kWh, în funcție de furnizorul existent, factura poate fi, în cel mai bun caz, de 386 de lei (0,77 lei / kWh) sau, în situația cel mai frecvent întâlnită, de 650 de lei (1,30 lei / kWh), așa cum rezultă din cele 23 de oferte ale furnizorilor generate de comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE.

Dacă luăm în calcul o producție medie zilnică de 10 kWh, înseamnă că ne putem baza pe o producție proprie de circa 300 de kWh pe lună. Ca urmare, putem anticipa o reducere a facturii lunare de 390 de lei – am luat în calcul un preț de furnizare de 1,30 lei pe kWh.

Odată cu instalarea sistemului fotovoltaic în aceste condiții, valoarea facturii de plătit în fiecare lună s-ar reduce la 260 de lei. Suma de plătit lunar, vreme de 5 ani, ar fi însă de 847 de lei, rezultată din rata lunară pentru sistem (587 de lei) și valoarea facturii pentru diferența de energie care nu este produsă de sistemul fotovoltaic pe care l-am instalat (260 de lei).

În concluzie, pentru următorii 5 ani, odată cu instalarea unui sistem fotovoltaic în condițiile descrise mai sus, costul cu energia ar crește de la 386 la 847 de lei (dacă în prezent aveți contract de furnizare cu Hidroelectrica) – 120%, sau de la 650 la 847 de lei (dacă în prezent aveți un alt furnizor) – 30%. Din anul 6, costul lunar cu energia electrică, calculat la prețurile de piață de acum, ar scădea la numai 260 de lei, o reducere de 32%, pentru prima situație, respectiv de 60%, pentru a doua situație.

 

Ce nu știm – prețuri, consum, producție proprie

În mod evident, nu știm cum vor evolua prețurile în viitor. Dacă vor rămâne apropiate de cele de azi, calculele rămân valide. Dacă prețurile vor scădea, beneficiile financiare ale sistemului fotovoltaic se vor reduce, iar dacă prețurile practicate de furnizori vor crește, beneficiile financiare ale sistemului fotovoltaic se vor dovedi mai ridicate decât am calculat aici.

Nu știm cum va evolua consumul gospodăriei în viitor. Dacă vom reduce din consumatori sau vom folosi echipamente mai eficiente (frigider, mașină de spălat și/sau uscător de rufe, mașină de spălat vase, etc) beneficiile financiare ale sistemului fotovoltaic se vor dovedi mai ridicate, pentru că producția proprie va acoperi mai mult din consum. Dacă însă vom crește consumul (mai mulți oameni în gospodărie, iluminat exterior, sistem de udat grădina alimentat electric, electrificarea încălzirii prin pompe de căldură sau sistem de aer condiționat, electrificarea gătitului prin cuptor electric, etc) producția proprie va acoperi încă și mai mult din consum. Beneficiile financiare ale sistemului fotovoltaic vor fi maximizate, dar valoarea facturii ar putea crește.

În fine, nu știm care va fi volumul producției proprii. În situația în care vecinii noștri și-au instalat deja sau își vor instala sisteme fotovoltaice, iar sistemul de distribuție la care suntem racordați nu poate accepta întreaga producție instantanee, invertoarele vor fi oprite automat și sistemul fotovoltaic nu va produce deloc exact în momentele cu cel mai bun potențial solar. Randamentul sistemului fotovoltaic nu este (nu poate fi?) garantat de instalator sau de operatorul de distribuție, astfel încât există riscul ca beneficiile financiare să se dovedească (cu mult) mai mici.

 

Dar dacă adăugăm un sistem de stocare în baterii?

Instalarea unui sistem de baterii ar reduce acest risc și ar elimina această incertitudine, maximizând beneficiile financiare ale sistemului fotovoltaic.

Oferta din partea aceluiași instalator include un sistem de stocare de 5 kW monofazic, la un preț total de 40.887 de lei, cu un bonus de 700 de lei, ceea ce înseamnă o investiție finală pentru viitorul prosumator de 40.187 de lei, cu 12.000 de lei mai mult. Oferta primită nu mai include însă opțiunea de plată în rate, întreaga sumă trebuind deci să fie achitată odată.

Sistemul de stocare vine cu alte două avantaje: crește rata de utilizare a producției proprii (ceea ce reduce valoarea facturii finale la energie electrică) și permite un grad maxim de independență din perspectiva energiei electrice, întrucât locuința nu mai este afectată de întreruperile în rețea.

 

Concluzii

Decizia finală depinde de situația fiecărui proprietar de locuință individuală. În prezent, pentru cele mai multe situații, instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice este în principal o investiție pentru diminuarea amprentei de CO2 și crearea unui viitor mai verde, nu neapărat o afacere. În primii 5 ani, costurile cu energia electrică sunt mai mari, nu mai mici, iar recuperarea investiției depinde de evoluții greu de anticipat sau care nu pot fi controlate de prosumator (prețuri, consum, nivelul producției proprii). Instalarea unui sistem de stocare înseamnă o investiție suplimentară care contribuie în principal la un grad sporit de confort.

Pentru situațiile în care locuința este relativ departe de rețeaua de distribuție a energiei electrice, a deveni prosumator este o opțiune cu mult mai bună.

Deși ofertele comerciale sunt tot mai numeroase, calculele financiare nu sunt suficient de stimulative. Este nevoie în continuare de scheme de sprijin de tipul subvenționării achiziției și instalării de sisteme fotovoltaice de către prosumatorii persoane fizice (programul Casa Verde Fotovoltaice al Administrației Fondului pentru Mediu – AFM). Acestea trebuie să fie mai bine administrate și să includă inclusiv subvenții pentru achiziția și instalarea de sisteme de stocare.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

1 thoughts on “Prosumator rezidențial – analiza unei oferte comerciale”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *