Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Protecție pentru populație fără acord scris de la Bruxelles

Protecție pentru populație fără acord scris de la Bruxelles

5 decembrie 2014
Consumatori
energynomics

Prelungirea calendarului de liberalizare a prețului gazelor pentru gospodării a fost obținut informal de către Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, pe 27 august 2014, de la Comisarul european pentru energie de atunci, Gunther Oettinger, cu ocazia inaugurării gazoductul de interconectare dintre România și Republica Moldova, Iași-Ungheni. Ulterior, partea română a trimis, pe 4 septembrie, la Comisia Europeană (CE) o scrisoare prin care o informa de probabilitatea de a fi nevoită să amâne și să extindă calendarul de liberalizare a pieței de energie pentru gospodării.

„În 4 septembrie i-am transmis lui Ottinger o scrisoare în care i-am transmis că România va face un lucru corect pentru consumatorii casnici de gaze din ţara noastră”, a afirmat Răzvan Nicolescu. Miguel Arias Cañete, actualul Comisar european pentru energie și Pierre Moscovici, Comisar european pentru afaceri economice, au trimis o scrisoare prin care se declară surprinși de faptul că România a comunicat extinderea acestui calendar fără acordul scris din partea CE, și solicită respectarea angajamentelor anterioare.

Chestionat pe marginea acestei situații, Ministrul delegat pentru Energie mizează cu mandatul său că liberalizarea la gaze pentru gospodării se va întâmpla așa cum a comunicat inițial.

„Garantez cu demisia că preţul gazelor nu va creşte, că preţul energiei termice pentru populaţie nu va creşte. Dacă se va întâmpla altfel decât am spus, sunt dispus să demisionez din funcţie”, a declarat ministrul Răzvan Nicolescu.

Preţul gazelor înregistrează o scădere, dupa ce preţul ţiţeiului s-a redus şi continuă să se reducă, a mai spus Răzvan Nicolescu. Departamentul pentru Energie a anunţat că prețul gazelor produse în țară și consumate de populație nu va crește până la 1 iulie 2015, iar Guvernul și ANRE vor elabora un nou grafic de dereglementare a pieței de gaze, pentru perioada 1 iulie 2015 – 1 iulie 2021.

Departamentul pentru Energie spune că, pentru CET-urile care produc pentru populație, Comisia Europeană este de acord cu aplicarea aceluiași tarif la gaze ca la consumatorii casnici. Instituția spune și că nu a existat niciodată riscul ca facturile populaţiei pentru energie termică şi gaze să crească de la 1 ianuarie 2015. Iulian Iancu, deputat PSD și Președinte al Comisiei de Industrie și Servicii, a replicat că este o „intervenţie mincinoasă care sfidează Parlamentul”. Ministrul delegat a anunţat că îi va acţiona în instanţa pe Iulian Iancu şi pe Andreea Paul Vass, pentru insultă şi calomnie.

Victor Ponta: Guvernul respectă, în primul rând, decizia Parlamentului

Chestionat pe marginea scrisorii venite de la Comisia Europeană cu privire la lipsa unui acord scris, premierul Victor Ponta spune că Guvernul va respecta, mai întâi, decizia Parlamentului Româniie în ceea ce priveşte liberalizarea preţului gazelor pentru consumatorii casnici.

„Guvernul României în primul rând respectă legile adoptate de Parlamentul României şi în al doilea rând avem o relaţie de colaborare cu Comisia Europeană, în aşa fel încât România să-şi îndeplinească obligaţiile, dar să ţină cont şi de interesul consumatorilor casnici”, a spus premierul Ponta.

Departamentul pentru Energie a propus CE să accepte amânarea cu doi ani şi jumătate a calendarului de liberalizare a prețului gazelor pentru populație, precum şi menținerea, până cel puțin la 1 iulie 2016, a prețului actual al gazelor produse intern. Ministrul Delegat pentru Energie spune că, dacă e cazul, România ar putea solicita rezolvare la Curtea Europeană de Justiţie. În septembrie, Nicolescu a declarat că Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea preţului gazelor naturale produse în România şi destinate consumului populaţiei şi va prelungi cu cel puţin doi ani şi jumătate dereglementarea pieţei gazelor pentru companii.

ANRE: Preţul gazului rămâne îngheţat până în iulie 2015

De la 1 iulie 2015, România va urma un alt calendar de liberalizare al preţului gazului, care se va întinde până în 2021. Până atunci, preţul nu creşte. Preţul gazului pentru populaţie va rămâne neschimbat până la sfârşitul primului semestru din 2015, după care va urma calendarul noului program de liberalizare cu termen 2021 convenit cu UE, spune Niculae Havrileţ, preşedintele  ANRE.

“Pentru consumatorii casnici se va continua calendarul începând cu preţul existent acum şi o rediscutare a treptelor până în 2021, conform legii, începând cu al doilea semestru 2015”, spune Havrileţ. Potrivit acestuia, preţul gazului pentru gospodării rămâne neschimbat doar până la jumătatea anului viitor. În acest timp, autorităţile româneşti vor negocia cu UE noul calendar de liberalizare, etapele prin care preţul gazului din intern pentru casnici se va alinia la cel de piaţă.  

Departamentul pentru Energie a confirmat că, în urma discuţiilor cu FMI, s-a convenit ca Autoritatea de Reglementare să înceapă noul program de liberalizare de la 1 iulie.  Până atunci, preţul gazului pentru sectorul rezidenţial rămâne neschimbat. „Noul grafic de liberalizare va ţine cont de trendul descrescător al evoluţiei preţului din regiune al hidrocarburilor, precum şi de perioada mai lungă de aliniere a preţurilor agreată cu instituţiile financiare internaţionale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *