Acasă » Electricitate » Provocări și oportunități – cuvintele care caracterizează sectorul energetic românesc

Provocări și oportunități – cuvintele care caracterizează sectorul energetic românesc

30 martie 2024
Electricitate
energynomics

România a pornit pe calea tranziției energetice și se așteaptă să beneficieze de investiții numeroase, în valoare de miliarde de euro, în eficiență energetică și energii regenerabile. Cu toate acestea, consumatorii nu ar trebui să fie neglijați. Acestea au fost liniile principale pe care s-au înscris majoritatea comentariilor făcute cu ocazia evenimentului „Spring Cocktail 2024”, prilej cu care a fost lansat cel mai nou număr al revistei Energynomics.

Varinia Radu, fondator și CEO al Energynomics, a adus în atenție tendințele transformatoare care modelează peisajul industriei. Privind spre 2030, Radu a subliniat schimbările profunde anticipate în ceea ce privește modelele de transport și de consum de energie. În condițiile în care se preconizează că vehiculele electrice vor crește de zece ori pe drumurile globale și că energiile regenerabile vor reprezenta jumătate din mixul energetic global, sectorul energetic trece printr-o transformare radicală. (VEZI VIDEO!)

Ea a subliniat investițiile semnificative care se îndreaptă către proiectele eoliene offshore, depășind investițiile alocate centralelor electrice pe bază de gaz. De asemenea, mecanismele de contract pentru diferență (Contract for Difference – CfD) sunt pregătite să catalizeze investiții în capacități de 5 GW de energie regenerabilă, impulsionând și mai mult tranziția României către un peisaj energetic mai verde.

Victoria Zinchuk, directorul BERD pentru România, a adăugat că implementarea cu succes a CfD nu ar fi fost posibilă fără implicarea puternică a Ministerului Energiei. În plus, cu doar o săptămână în urmă, BERD a aprobat trei noi proiecte de finanțare în domeniul energiei regenerabile, al distribuției și al e-mobilității, totalizând o investiție de 250 de milioane de euro. (VEZI VIDEO!)

CITEȘTE ȘI Claudia Griech, E.ON Energie: Piața energiei este încă „sensibilă” după ultimii ani

George Niculescu, președintele ANRE, a declarat că principalele provocări cu care se va confrunta organismul de reglementare în următorii cinci ani vor avea un impact semnificativ asupra activității de distribuție și a operatorului de transport și de sistem (OTS). ANRE va trebui să găsească un echilibru între necesitatea investițiilor în rețeaua de energie pentru a facilita dezvoltarea mai multor surse regenerabile și asigurarea unui preț accesibil pentru consumatori. (VEZI VIDEO!)

Potrivit lui Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei din România, prioritatea guvernului este creșterea competitivității pe piața energiei electrice și, prin urmare, toate eforturile de reglementare și de investiții sunt îndreptate către acest obiectiv. (VEZI VIDEO!)

CITEȘTE ȘI Christina Verchere (OMV Petrom): Tranziția energetică deschide oportunități pentru noi investiții în România

Răzvan Popescu, directorul general al Romgaz, a declarat că proiectul Neptun Deep se desfășoară conform planului, iar obiectivul companiei este de a finaliza în 2024 centrala pe gaz de la Iernut, care va adăuga 450 MW pe piață și va contribui la echilibrarea surselor de energie regenerabilă. În plus, Romgaz s-a angajat să își decarbonizeze activitatea și investește în proiecte fotovoltaice. În plus, compania își propune să achiziționeze mai multe proiecte eoliene și solare. (VEZI VIDEO!)

Pentru al 11-lea an la rând, Energynomics a organizat Spring Cocktail, un eveniment concept unic menit să stimuleze schimbul de idei asupra industriei energetice românești. Ediţia din acest an a fost susținută de partenerii noștri: BCR, E.On, Electrica Furnizare, Huawei, OMV Petrom, Renomia, Romgaz, WALDEVAR Energy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *