Transelectrica a anunțat rezultate negative pentru 2021, ceea ce ar urma să-i afecteze capacitatea de absobție a fondurilor europene, susține deputatul USR Cristina Prună.
De la un profit de 145 milioane lei în 2020, compania a înregistrat o pierdere de 6 milioane de lei în 2021.
”La prima vedere, nu pare un lucru ieșit din comun, pentru că ne-am obișnuit cu companiile de stat care sunt prost gestionate. Problema e însă alta. O companie pe pierdere nu mai poate accesa fonduri europene. Acest lucru este cât se poate de grav. Transelectrica ar trebui ca până în 2030 să acceseze sute de milioane de euro din fonduri europene, pentru a moderniza și extinde rețeaua de transport. Ar fi posibilă astfel integrarea de noi capacități de producție a energiei electrice, care pentru consumatorii români ar însemna mai multă energie în piață, la prețuri corecte”, susține Cristina Prună.
”Haideți să vedem și de ce ditamai colosul este pe pierdere. Veniturile companiei au crescut în 2021 cu 58%, dar nu datorită vreunei performanțe de management sau vreunei strategii inovatoare. Această creștere a fost posibilă datorită revenirii consumului post-2020 (primul an al pandemiei), ca și creșterii tarifelor de transport pe care le percepe Transelectrica și pe care le plătim tot noi în facturile noastre de energie.
”De cealaltă parte, pierderile au fost mult mai mari deoarece conducerea acestei companii nu a fost în stare să achiziționeze din timp energia necesară funcționării sale, așa numitul consum propriu tehnologic (CPT), al cărui preț s-a dublat. Când au tras linie, au ieșit pe pierdere”, a adăugat deputatul USR.
”Realitatea este că această companie a fost victima capturii politice a PNL. Pe tot parcursul anului 2021, liberalii nu s-au preocupat să numească oameni competenți în conducerea companiei, ci doar cum să schimbe oamenii lui Orban cu cei ai lui Cîțu.
”Asta nu e tot. Transelectrica este acționar majoritar al societății Smart SA. Această companie se ocupă de lucrările de mentenanță și întreținere a rețelelor de transport a energiei electrice. Smart SA a crescut bonusurile pentru conducere pentru anul 2021 cu peste 20%. Răsplătim performanța de a pierde bani cu bonusuri mai mari. Peste 800.000 de lei în plus.
”Cea mai gravă problemă este că Transelectrica ar trebui să dezvolte noi investiții pentru infrastructura de transport a energiei electrice, astfel încât noile capacități de producție a energiei să poată fi integrate în rețea. Dar cum să facă aceste investiții dacă a ajuns pe pierdere?”, susțien Cristina Prună, care acuză și angajarea unor sinecuriști incompetenți în funcții-cheie din conducerea companiilor de stat, pe baza unor numiri politice.