Acasă » Interes general » PwC, ARB: Avem cel mai scăzut grad de intermediere financiară, ROBOR a evoluat în rezonanță cu inflația

PwC, ARB: Avem cel mai scăzut grad de intermediere financiară, ROBOR a evoluat în rezonanță cu inflația

21 martie 2019
Interes general
Bogdan Tudorache

România are cel mai scăzut grad de intermediere financiară din Uniunea Europeană, cu o valoare de 25,7% în 2018, de trei ori mai mică decât media UE, se arată în cel mai recent studiu realizat de PricewaterhoseCoopers (PwC), consultat de energynomics.ro.

Studiul realizat la cererea Asociației Române a Băncilor arată că ratele ROBOR la 3 și 6 luni au înregistrat un trend descrescător începând cu 2009, revenind pe creștere începând cu 2017, ”în rezonanță cu evoluția inflației”.

”Deși ratele scăzute ale dobânzilor ar fi trebuit să impulsioneze creditarea, intermedierea financiară s-a aflat într-un continuu trend descrescător”, arată studiul, care calculează intermedierea financiară ca raport între creditul acordat sectorului privat și PIB.

Astfel, România se situează sub media UE de 83%, în ceea ce privește intermedierea financiară, dar și sub cea a țărilor cu economii emergente (Polonia și Cehia – 52%, Bulgaria 51%).

Deși ratele scăzute ale dobânzilor ar fi trebuit să impulsioneze creditarea, intermedierea financiară s-a aflat într-un continuu trend descrescător. Scăderea intermedierii financiare a fost generată de un cumul de factori, cei mai importanți fiind volatilitatea cadrului legislativ și situația economică precară a IMM-urilor (capitaluri negative, profitabilitate și lichiditate în declin). La descreșterea intermedierii financiare a contribuit deasemenea și procesul de curățare a bilanțurilor de credite neperformante demarat de instituțiile bancare în perioada imediat următoare crizei.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *