Acasă » Interes general » Dezvoltare profesională » PwC: Politicile de mediu, sociale și de guvernanță corporativă vor remodela economia globală

PwC: Politicile de mediu, sociale și de guvernanță corporativă vor remodela economia globală

Gabriel Avăcăriței

Politicile de mediu, sociale și de guvernanță corporativă (ESG) vor remodela economia globală în următorii ani și vor influența succesul investițional al fondurilor de investiții. Prin urmare, este crucial ca acestea să încorporeze investiții responsabile și criterii ESG în strategia lor generală de afaceri, arată un studiu PwC, interpretat de Monica Movileanu, Partener și Cristina Angheluță, Senior Manager, PwC România.

În ultimii șapte ani, importanța politicilor ESG în deciziile fondurilor de investiții a luat avânt. Aproape trei sferturi (72%) dintre respondenții la un sondaj global realizat de PwC arată că întotdeauna, în etapa de pre-achiziție, analizează companiile țintă din punct de vedere al riscurilor și oportunităților ESG. De asemenea, 56% au refuzat încheierea de parteneriate sau investiții, din motive legate de ESG, potrivit sondajului “The Global Private Equity Responsible Investment” care a analizat investițiile responsabile a 209 fonduri și companii de investiții din 35 de țări.

Raportul PwC arată că politicile ESG au trecut astfel de la etapa incipientă în care reprezentau un produs specializat destinat unui grup restrâns de investitori, la etapa actuală în care aceste acțiuni s-au transformat într-un cadru general care influențează gândirea strategică a întregii companii. Circa 56% dintre respondenți au declarat că ESG se află pe agenda consiliilor de administrație cel puțin o dată pe an, în creștere de la 35% în 2019, iar 15% au spus că a fost discutat la toate ședințele consiliului.

Studiul PwC mai arată că fondurile de investiții care plasează ESG în centrul strategiei lor de afaceri vor fi deschizătoare de drumuri în noua economie durabilă. Astfel, 65% dintre respondenții sondajului au dezvoltat o investiție responsabilă sau o politică ESG și au dezvoltat instrumentele pentru implementarea acesteia.

În 2019, majoritatea fondurilor de investiții s-au declarat îngrijorate de riscurile climatice din portofoliul lor, dar nu au abordat serios problema. Anul acesta însă mai mult de jumătate dintre firmele respondente la sondaj iau deja măsuri și 36% declară că iau în considerare riscul climatic atunci când iau decizii de investiții.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *