Acasă » Electricitate » PwC: Reducerea cotei de TVA la 5% ar duce la o scădere a facturii de circa 12%

PwC: Reducerea cotei de TVA la 5% ar duce la o scădere a facturii de circa 12%

11 martie 2022
Consumatori
energynomics

Creşterea accelerată a preţurilor la energie din ultimele luni şi impactul războiului din Ucraina impun statelor membre ale Uniunii Europene şi Comisiei Europene luarea unor măsuri rapide pentru atenuarea impactului financiar asupra consumatorilor finali şi a companiilor care se confruntă cu costuri de producţie mărite, susţin reprezentanţii PwC România.

„O măsură benefică ce poate fi adoptată de către România, care este în linie cu prevederile Directivei Europene de TVA şi care a fost adoptată deja de alte state membre, este reducerea cotei de TVA pentru livrarea de gaze naturale, electricitate sau de energie pentru încălzirea urbană. Aceasta s-ar aplica pentru livrările efectuate de companiile de distribuţie către consumatorii finali. Deşi au fost proiecte de lege transmise pentru dezbatere în Parlament, măsura nu a fost adoptată până la acest moment. În schimb, un proiect de lege care prevede reducerea cotei de TVA la 5% pentru livrările de benzină cu plumb, fără plumb, gaz petrolier lichefiat şi motorină a ajuns în dezbatere în Senat”, se menţionează în analiza realizată de Inge Abdulcair, Director PwC România, şi Emilia Dănilă, Manager PwC România.

Conform specialiştilor PwC, reducerea cotei de TVA la 5% ar duce la o scădere a facturii de circa 12%. „Adoptarea de către România a cotei reduse de TVA de 5% pentru energia electrică şi gaze naturale ar avea un impact pozitiv direct pentru consumatorii casnici, prin diminuarea valorii finale a facturilor”, arată analiza.

În acelaşi timp, scăderea cotei de TVA la 5% ar avea un efect secundar la nivelul companiilor de distribuţie care vor aplica o cotă redusă de TVA către consumatorii finali, dar vor prefinanţa 19% TVA aferentă achiziţiilor. Deşi au fost proiecte de lege transmise pentru dezbatere în Parlament, măsura nu a fost adoptată până la acest moment.

Totodată, în vederea atenuării impactului creşterii preţurilor la energia termică livrată populaţiei şi altor categorii de consumatori, România a adoptat, prin Ordonanţa de urgenţă nr. 130/2021, reducerea cotei de TVA la 5% doar pentru livrarea de energie termică în sezonul rece începând cu 1 ianuarie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *