Think-tank-ul Energy Policy Group a lansat în dezbatere publică o primă analiză a proiectului de lege privind amânarea plății la utilități pentru trei luni, adoptat de Parlament. Inițiativa se bazează pe o idee corectă de protecție socială, consideră experții EPG, dar aplicarea ei riscă să fie ratată; cel mai important este ca segmentele de beneficiari să fie delimitată cu claritate.
Am discutat cu Radu Dudău, cofondator și director al Energy Policy Group – EPG despre amânarea plăților la utilități, la EnergynomicsTalks.
Promovată din considerente de protecție socială, legea eșuează în a-i sprijini pe toți cei în nevoie, a subliniat Radu Dudău. În același timp, legea include între beneficiari și marile companii energo-intensive, ceea ce nu ar trebui să se întâmple: “Nu sugerăm că marii consumatori de energie nu ar trebui să obțină pachete de sprijin în aceste condiții extrem de grele. Doar că pentru aceștia există mijloace mult mai potrivite de ajutor de stat direcționat către ei în mod particular”, a explicat Radu Dudău.
Directorul EPG s-a referit și la principala temere exprimată de unii dintre furnizorii de energie. Pe termen scurt există riscul ca unele companii de furnizare să intre în incapacitate de plată, dacă un număr mare de clienți vor decide să nu plătească facturile. “Noi credem că un astfel de act normative vine în sprijinul companiilor de furnizare pentru că le-ar fi mai greu să facă față unui val de neplată a facturilor decât dacă ar dispune de un asemenea instrument prin care să le fie facilitate creditele cu un aviz de la ANRE”, a mai spus Radu Dudău.
Înscrieți-vă AICI pentru SPRING COCKTAIL 2020 – VIDEO conferință ONLINE , pe 14 aprilie, de la ora 16.00!
Adoptată vinerea trecută, legea a plecat spre promulgare, dar a fost deja contestată la Curtea Constituțională, ceea ce înseamnă că aplicarea măsurilor în cauză nu va avea loc pe un termen foarte scurt.
Energy Policy Group (EPG) este un think-tank independent, non-profit, specializat în politici energetice și climatice, analize de piață și strategii energetice, fondat în februarie 2014. EPG se concentrează pe Europa de Est și bazinul Mării Negre, dar analizele sale țin seama de tendințe și procese mai ample la nivel global și european.
EnergynomicsTalks este un nou produs editorial lansat de platforma de comunicare Energynomics pentru a încuraja continuarea dialogului profesional în comunitatea energetică din România în perioada stării de urgență și a restricțiilor imipuse prin distanțarea socială.
EnergynomicsTalks Andrei Ceclan, SAMER: Sunt mulți consumatori în regim de mers în gol al căror consum poate fi limitat
EnergynomicsTalks Claudiu Butacu, energiaTA: Procedurile de racordare a prosumatorilor ar putea fi simplificate și scurtate
EnergynomicsTalks Maciej Jakubik, CEEP: Tranziția energetică a UE va continua, dar într-un ritm încetinit