Acasă » Petrol și Gaze » R. Moldova: Gazprom amenință că sistează livrările, cere plata unui avans de 63 mil. USD

R. Moldova: Gazprom amenință că sistează livrările, cere plata unui avans de 63 mil. USD

19 ianuarie 2022
Consumatori
Bogdan Tudorache

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a declarat că va cere Parlamentului instituirea stării de urgenţă, după ce Gazprom a ameninţat că sistează livrarea de gaze, printr-o scrisoare către Moldovagaz, în cazul în care nu va fi achitată, până pe 20 ianuarie, o sumă în avans de circa 63 de milioane de dolari, relatează Radio Chişinău. Compania Moldovagaz, deținută de Gazprom, susține că are nevoie de lichidități urgent, din cauza scumpirii gazelor facturate de compania-mamă.

Vicepremierul Andrei Spânu a declarat că Republica Moldova şi-a onorat plăţile curente pe toate lunile şi va achita gazele consumate inclusiv pentru primele zece zile din ianuarie.
Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit miercuri pentru a discuta siguranța energetică, a anunțat premierul Natalia Gavriliță. Ea a declarat că va cere, joi, Parlamentului instituirea stării de urgență în sectorul energetic și că Guvernul va aplica mai multe măsuri pentru depășirea crizei.

Este pentru a doua oară, în ultima perioadă, când Gazprom lansează note ultimative către Rep. Moldova. Premierul Gavrilița a spus în briefing că în loc să-și ajute compania pe care o controlează în Rep. Moldova, Gazprom vine cu amenințări. În această situație, potrivit prim-ministrului, există riscuri reale la adresa securității țării.

„Din păcate, Gazprom, în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizor, amenință să lase consumatorii fără gaze. În anii precedenți Gazprom a permis Moldovagaz să acumuleze devieri negative în perioada de iarnă, care erau achitate în următoarele luni. Acum, când prețurile sunt anormal de înalte, compania nu mai acceptă asemenea practici, chiar dacă prevederile contractuale au rămas aceleași. Guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a țării”, a declarat Natalia Gavrilița.

Premierul a mai spus că va cere, joi, Parlamentului instituirea stării de urgență, iar Guvernul va aplica o serie de măsuri. Este vorba, în primul rând, de amânarea plății TVA de către Moldovagaz și achitarea în avans de către Guvern a compensațiilor pentru ianuarie și februarie.

În replică, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a afirmat în contextul declarațiilor Nataliei Gavrilița că livrările de gaze rusești sunt aspecte comerciale și nu politice, care țin de Gazprom și nu de Kremlin.

Iar vicepremierul pentru Infrastructură, Andrei Spânu, a declarat că situația în care se află Rep. Moldova nu este o consecință a inacțiunilor Guvernului, ci un „rezultat al relațiilor comerciale dintre Gazprom și Moldovagaz”. Andrei Spânu a declarat că regretă „schimbarea de atitudine” a Gazprom, în situația în care Moldova și-a achitat toate plățile curente și avansul pentru primele zece zile ale lunii ianuarie.

„Din această sumă, de 63 mil. USD, Moldovagaz va reuși să achite 38 de milioane USD până mâine. Sumele achitate, cele 38 de milioane USD, care vor fi achitate azi și mâine reprezintă consumul pentru zece zile ale lunii ianuarie (…) Constatăm și regretăm că acționarul majoritar al Moldovagaz nu a reușit să-și susțină propria companie pentru a depăși această situație. Aceasta este o schimbare clară de atitudine față de anii precedenți, care nu ajută nici într-un fel”, a precizat Andrei Spânu.

Andrei Spânu a mai spus că Moldovagaz s-a pomenit într-o situație dificilă din cauza diferențelor dintre tarifele actuale și prețul de achiziție pentru luna ianuarie, care a crescut până la 650 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *