Acasă » Petrol și Gaze » R. Moldova: Prețurile carburanților cresc în urma lansării noii metodologii

R. Moldova: Prețurile carburanților cresc în urma lansării noii metodologii

23 septembrie 2021
Consumatori
energynomics

Prețurile la benzină și motorină sunt dictate de cotațiile pe piețe internaționale, la care se adaugă impozitele, taxele și cheltuielile companiilor importatoare, a precizat marți Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică din Republica Moldova, într-o conferință de presă în care a încercat să se explice scumpirile în lanț la carburanți din ultimele săptămâni, conform Radio Chișinău.

Din data de 2 septembrie, în Republica Moldova a intrat în vigoare a nouă metodologie de stabilire a prețurilor la carburanți. Potrivit acesteia, ANRE(M) stabilește zilnic plafonul maxim de comercializare a benzinei A-95 și a motorinei. În această perioadă benzina s-a scumpit cu aproximativ 70 de bani, iar motorina – cu 60 de bani litrul, în condițiile în care au crescut prețurile și pe piețele internaționale, fiind printre cele mai mari în ultimii cinci ani.

ANRE(M) a propus câteva acțiuni care ar asigura mai multă transparență și ar spori eficiența companiilor. În același timp, experții susțin că asigurarea competitivității pieței ar asigura prețuri mai corecte.

Prețurile benzinei și motorinei au la bază patru componente importante – prețul de achiziție, care reprezintă aproximativ jumătate din cel de la pompă, taxele și impozitele pe care le achită petroliștii și așa-numita marjă comercială specifică. Aceasta reprezintă cheltuielile suportate de companiile importatoare, a explicat într-o conferință de presă directorul ANRE(M) responsabil de acest sector, Eugen Carpov.

În acest fel, potrivit acestuia, practic nu există nicio posibilitate de a reduce în actuala situație prețurile, când totul depinde de cotațiile de pe piețele internaționale.

Potrivit lui Eugen Carpov există câteva instrumente care ar putea fi utilizate de consumatori. Unul dintre acestea este ca agricultorii să utilizeze prevederile legale și să importe motorină direct, evitând astfel anumite taxe. De asemenea, companiile petroliere ar trebui să-și eficientizeze cheltuielile. În plus, ANRE(M), elaborează o aplicație care le va permite șoferilor să identifice stațiile PECO cu cel mai bun preț la carburanți.

O altă problemă, potrivit expertului Sergiu Tofilat, ține de înțelegerile de cartel care ar exista între companiile petroliere, protejate de anumite instituții ale statului.

„Noi, în calitate de consumatori, nu avem posibilitatea să alegem, deoarece la toate benzinăriile sunt aceleași prețuri. Aceasta în condițiile în care stocurile la diferiți operatori de piață sunt diferite, cineva are benzinării în proprietate, cineva le ia în arendă. Aceasta denotă faptul că sunt coordonări la stabilirea prețurilor. Ceea ce avem noi în Moldova pe piața de carburanți este o înțelegere de cartel protejată de Consiliul Concurenței și la nivel politic. Și am vagi bănuieli că acest lucru nu se întâmplă gratuit”, a declarat expertul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *