Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) informează că a depus, marţi, 14 iulie, la Judecătoria Sector 3 Bucureşti, acţiunea privind suspendarea executării silite impuse de către ELCEN prin dosarul de executare nr. 3201/2015.
Potrivit unui comunicat al companiei, numărul de înregistrare al dosarului este 23.789/301/2015, instanţa urmând să stabilească primul termen de judecată, acţiunea fiind introdusă pe calea procedurii ordonanţei preşedinţiale, conform Bursa. Acţiunea a fost decisă ca urmare a imposibilităţii în care se află regia autonomă de a mai asigura continuitatea serviciului de utilitate publică.
„Am recurs şi la această soluţie pentru că din lipsa banilor au fost blocate toate activităţile regiei pentru efectuarea reviziilor şi reparaţiilor la instalaţiile de alimentare cu energie termică a Municipiului Bucureşti, activitate care este necesară şi obligatorie să fie desfăşurată pe timpul verii şi care, în lipsa fondurilor, nu mai poate fi realizată. Dacă nu vor fi efectuate aceste lucrări, cât mai urgent, respectiv în lunile de vară, vor exista pagube iminente atât pentru regie, cât şi pentru populaţia Capitalei. Suntem responsabili şi trebuie să asigurăm căldura şi apa caldă pentru cetăţeni şi aici vorbim de peste o sută de şcoli, 76 de grădiniţe şi creşe, 22 de spitale, 42 de licee şi 27 de unităţi de învăţământ superior, circa 300 agenţi economici şi 564.449 apartamente, adică aproximativ 1.200.000 de bucureşteni care ar putea fi afectaţi dacă lucrările de reparaţii la instalaţiile de alimentare nu vor fi făcute urgent”, a declarat Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu.
De asemenea, Gabriel Dumitraşcu a explicat că a fost introdusă şi acţiunea privind contestaţia la executarea silită, tot la Judecătoria Sector 3, numărul de înregistrare al dosarului fiind 23.782/301/2015. Reprezentantul CA RADET a arătat că diminuarea făcută în luna iulie, de către ELCEN cu 6,57% a popririi impuse pe contul escrow este insuficientă şi nu asigură banii necesari reparaţiilor.
ELCEN a cerut executarea silită a Primăriei Bucureşti pentru 228 milioane de lei, subvenţie pentru producţia agentului termic datorată şi neachitată de RADET (societate în subordinea Primăriei) în 2014. ELCEN nu a apelat la instanţă, ci a făcut uz de o lege existentă care permite impunerea autorităţii centrale a statului în relaţia cu autorităţile locale, conform economica.net.
Astfel, în ianuarie, ELCEN a notificat Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) pentru un rest neîncasat de 227 milioane de lei din subvenţia pe care trebuia s-o primească de la Primărie. În continuare, MDRAP şi Ministerul Finanţelor pot popri încasările din taxe şi impozite ale Primăriei până la concurenţa sumelor restante către ELCEN.
Primarul general Sorin Oprescu susține că a achitat 80% din sumele datorate pentru subvenția de anul trecut pentru energia termică. O lege în vigoare permite Ministerului Administraţiei şi Finanţelor să poprească veniturile din taxe şi impozite ale Primăriei în beneficiul ELCEN.