Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) şi Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) solicită în instanță anularea a două ordine ANRE și a unei Hotărâri de Guvern care le împiedică să seteze un tarif corect pentru agentul termic, informează un comunicat emis de RADET. Cele trei acte normative ar avantaja energia electrică în detrimentul energiei termice, explică RADET. Primul termen de judecată este miercuri, 25 mai.
„În ultimii ani, legile care au reglementat domeniul energiei au avut o prevedere care vine şi din directivele europene şi care interzice subvenţia încrucişată la producătorii prin cogenerare de înaltă eficienţă, între partea de energie electrică şi partea de energie termică. De aceea, am solicitat în instanţă atât anularea celor două ordine ANRE care stabilesc metodologia de calcul al tarifului la agentul termic, cât şi a Hotărârii de Guvern 1215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă. Cele două ordine au articole care favorizează transferul costurilor de producere a energiei electrice doar către costul de producere a energiei termice”, a declarat Andreea Miu, membru în Consiliul de Administrație (CA) de la RADET.
Comunicatul mai precizează că „mecanismul de determinare a preţurilor la energia termică şi electrică în cogenerare, stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), încalcă cadrul legal aplicabil pentru stabilirea sau ajustarea preţului energiei termice şi a bonusului prevăzut de schema de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă în România”.
Reprezentanții RADET spun că ordinele ANRE nr. 3/2010 şi nr. 15/2015, încalcă principiile transparenţei preţurilor şi costurilor utilizate în stabilirea acestora, dreptului la informare, al accesibilităţii preţului pentru consumatori, al protejării interesului public şi pe cel al protecţiei consumatorilor.
RADET Bucureşti este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România, deţinând 43% din piaţǎ. Furnizează energie termică pentru aproximativ 565.000 de apartamente, reprezentate de peste 8.500 de blocuri şi imobile, în care trăiesc peste 1,25 milioane de locuitori, precum şi pentru aproximativ 5.400 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.
au prelucrat un studiu al meu