Acasă » Electricitate » Radu Constantin: Hidroeletrica a bugetat investiții de 800 milioane de euro în 2025

Radu Constantin: Hidroeletrica a bugetat investiții de 800 milioane de euro în 2025

21 februarie 2025
Electricitate
energynomics

Hidroelectrica intenționează să investească peste 800 milioane de euro în centralele sale de producere a energiei electrice în 2025, a declarat Radu Constantin, membru al Directoratului. Anul trecut, compania a semnat proiecte de investiții de 300 milioane de euro, dintre care 188 milioane de euro pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, proiect ce urmează să dureze șapte ani.

„Adunând acești doi ani, vom avea la Hidroelectrica proiecte de peste 1 miliard de euro buget dedicat investițiilor și proiectelor de retehnologizare și modernizare a centralelor din România. Suntem într-un moment de răscruce în care, dacă nu privim spre viitor și nu luăm anumite măsuri acum pentru a stabiliza tot sistemul energetic național, de la producere până la furnizare, România ar pierde o șansă importantă”, a spus Constantin, cu ocazia conferinței “Piața de energie – realitățile anului 2025”.

 

 

Potrivit lui Constantin, anul trecut s-au făcut progrese remarcabile pentru ultimii 30 de ani în România în ceea ce privește unele investiții istorice pe care compania Hidroelectrica le gestionează. De exemplu, compania a obținut recent acordul de mediu pentru derularea unei investiții la centrala Răstolița, proiect blocat de mai mulți ani. Realizarea acestui proiect ar aduce un aport de peste 200 MW putere instalată în sistemul energetic național. Alte proiecte aflate în diverse stadii de realizare sunt Surduc, Siriu, Bumbești Livezeni și Pașcani.

„Am menționat Răstolița pentru că săptămâna trecută am câștigat o nouă etapă în instanță, o nouă bătălie cu anumite organizații non-profit care apără natura. Fiecare este liber să apere natura așa cum dorește, dar vă spun că România nu poate depăși această criză energetică doar cu natură și cu peștișori. Obiectivul nostru principal, precum și al Ministerului Energiei, este să finalizăm toate aceste proiecte de investiții istorice. Toate aceste eforturi pe care le depunem trebuie să se finalizeze cu obiectivul de a avea energie la un preț competitiv și rațional pentru consumatorul final”, a adăugat Constantin.

El a atras atenția că liberalizarea pieței de energie trebuie făcută cu mare atenție, mai ales că astfel de tentative au mai existat în România. De asemenea, acest proiect de liberalizare ar trebui să țină cont de greșelile făcute în trecut.

„Nu știu dacă am învățat foarte bine din greșelile din trecut. Prima liberalizare completă a fost în 2018. A fost primul an, după un parcurs pro-european și conform solicitărilor Uniunii Europene, în care am liberalizat această piață. Totuși, începusem deja din 2005 și a durat 13 ani. După acel moment de liberalizare, în perioada frumoasă dintre Crăciun și Revelion, a apărut OG 118, care obliga producătorii să livreze la preț reglementat începând cu martie 2019. A fost o distorsionare a unui parcurs pe care noi îl urmam de 13 ani și care s-a terminat într-o săptămână, între Crăciun și Revelion. Nu am dormit foarte bine în acele momente. Ulterior, la 1 ianuarie 2021, am crezut că va fi din nou un moment zero pentru liberalizarea pieței de energie. Concluzia este că ne aflăm la o lună și câteva săptămâni înainte de 1 aprilie și așteptăm să vedem ce anume măsuri vom lua”, a spus Constantin.

Conferința “Piața de energie – realitățile anului 2025” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri Alive Capital, Elektra Renewable Support, Enevo Group, Hidroelectrica, Nano Energies. Software Media WEBUS 4 ENERGY, Think Blu Solution.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *