Sistemul energetic românesc are un necesar de investiții de ordinul miliardelor de euro anual, în funcție de țintele pe care și le va asuma țara noastră la nivel european, a declarat Radu Dudău, consilier al ministrului de resort și manager al proiectului.
„Sistemul național de energie are nevoie de investiții de miliarde de euro anual în producție, în infrastructura de transport, distribuție, consum, eficiență energetică și așa mai departe. Dorim să venim cu cifre specifice în funcție de diferite scenarii”, a spus Dudău.
Potrivit acestuia, consultanții analizează trei scenarii, în funcție de țintele de politică energetică asumate de România la nivel european.
„Un scenariu analizează situația în care, în 2020, se opresc obligațiile de politici energetice pe care le are România în momentul de față. Scenariul central este cel de aliniere la obligațiile europene, dar avem și un scenariu ambițios care face loc energiilor curate și decarbonizării, ca să vedem care vor fi costurile”, a susținut managerul de proiect, conform Agerpres.
El a subliniat că, în urma analizei acestor scenarii, echipa care elaborează strategia va stabili un mix optim de surse energetice pentru România din punctul de vedere al costurilor.
Consorțiul format din EY (fostul Ernst&Young) și grecii de la E3 Modelling PC a câștigat, în urmă cu o lună, licitația pentru a realiza modelarea cantitativă a datelor ce vor face parte din viitoarea Strategie Energetică a României 2016 — 2030.