Acasă » Electricitate » Radu Mustață: Banii sunt ultima problemă în dezvoltarea unui proiect de energie regenerabilă

Radu Mustață: Banii sunt ultima problemă în dezvoltarea unui proiect de energie regenerabilă

19 martie 2023
Electricitate
energynomics

România este privită ca ”un mare context oportunistic” de către investitorii speculativi și de către cei strategici interesați de zona energiilor regenerabile, iar niciun investitor nu este îngrijorat de efectele războiului din Ucraina asupra industriei.

”Banii sunt ultima problemă în dezvoltarea unui proiect de energie regenerabilă. Dintre cei din mediul investițional internațional care au revizuit proiecte în România, niciunul nu a ridicat problema războiului ca fiind o condiție care să împiedice investiția”, a declarat Radu Mustață, Sales Director la Marsh România, la conferința „Mai multe regenerabile pentru România”, organizată de Energynomics.

Apetitul investitorilor pentru proiectele de energie verde din România este mult mai mare față de primul val, din urmă cu zece ani.

Toți acești investitori consideră România ca pe un ”mare context oportunistic” analizează posibilitatea de a investi în România pe termen lung în dauna altor țări în care activează.

Potrivit lui Mustață, piața de echilibrare este văzută ca fiind un risc de către mulți investitori, dar și o oportunitate.

„Piața de echilibrare oferă oportunități mari de investiții și stocarea este un element important, dar există și capacități pe gaz cu pornire rapidă. Acestea trebuie să fie pregătite să treacă pe hidrogen pentru a nu se transforma în active depășite într-un interval de timp nu mai mare de cinci ani”, a spus el.

Gazul natural este un element de tranziție și rămâne o oportunitate foarte bună de investiții, mai ales pentru investitori din Orientul Mijlociu, care ”sunt foarte interesați” de acest sector din România.

În același timp, unii investitori sunt mai interesați de piața de echilibrare decât de investițiile în noi capacități de generare a energiei din surse regenerabile.

”La zona de gaze se uită investitori din Orientul Mijlociu care văd în gaz un pariu pe termen lung indiferent ce crede Comisia Europeană. Avem investitori agresivi care consideră zona de echilibrare din România o oportunitate mult mai mare decât energia în sine”, a precizat Mustață.

Însă toți investitorii au apetit pentru proiectele din România care oferă garanții și siguranță. Spre exemplu, majoritatea proiectelor de tip ready to build care se dezvoltă în România și sunt propuse la vânzare vin cu o ”serie de întreagă riscuri legate de titlurile de proprietate”, însă angajarea unor măsuri de securitate prin serviciile de asigurări poate preveni o parte a acestor riscuri.

”De la construcție, la punerea în funcțiune, asigurarea devine coloana vertebrală a unei investiții, pentru că orice fel de investitor va vrea să se asigure că investiția sa este sigură. Se pot întâmpla multe în perioada de construcție”, a mai spus Mustață.

Conferința „Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri între care ABB, ACE Industrial Software, BCR, Consolight, Eaton Electric, Elektra Renewable Support, EnergoPower, European Energy, Finder, Geminox, Huawei, ING Bank, LAPP Romania, Marsh & McLennan Companies, Phoenix Contact, Photomate, Prime Batteries Technology, REI Grup, Renomia-Gallagher, Valmont, Volt, Wiren România, Wise Finance Solutions.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *