Acasă » Interviuri » Radu Rat, Axpo Energy: România se află, încă, departe de primele PPA-uri fizice

Radu Rat, Axpo Energy: România se află, încă, departe de primele PPA-uri fizice

1 septembrie 2021
Interviuri
energynomics

Recent, Axpo Group a semnat un contract bilateral (power purchase agreement, PPA) de referință pentru cel mai mare parc eolian onshore din Europa, operat în România de CEZ, în cadrul uneia din cele mai mari tranzacții PPA încheiate vreodată de grup – 4 TWh de energie eoliană, pe o perioadă de 7 ani. Cu toate acestea, încheierea primelor PPA-uri fizice din România este încă greu de efectuat, din trei motive principale. Printre acestea, cadrul de reglementare continuă să rămână principala provocare, a declarat Radu Rat, directorul general Axpo Energy România, în cadrul unui interviu acordat Energynomics.

Stimate domn Radu Rat, acordul pe care l-ați anunțat este un PPA financiar sau unul fizic, cu livrare fizică?

Este un PPA financiar bazat pe acordul ISDA, fără livrări fizice între cele două părți contractante.

Care a fost prețul convenit în cadrul tranzacției?

Părțile implicate în tranzacție au convenit să nu dezvăluie niciun detaliu despre preț. Ceea ce putem spune este că prețul a fost foarte mult bazat pe piață și unul pe care ambele părți l-au apreciat ca fiind conform cu condițiile actuale ale pieței.

Cât de aproape sau de departe suntem de încheierea PPA-urilor fizice în România, pe baza noilor capacități regenerabile?

Suntem încă departe, din trei motive principale. În primul rând, multe dintre proiecte sunt încă la stadii incipiente de dezvoltare. Apoi, cadrul de reglementare continuă să rămână o provocare – chiar dacă reglementările care ar permite PPA-urile fizice sunt în lucru, acestea nu sunt încă în vigoare , fiind în continuare necesare ajustări ale cadrului de legislativ. .

În plus, situația costurilor cu dezechilibrele pare o „scena dintr-un film de groază”. Costurile de echilibrare sunt încă foarte ridicate în România în comparație cu celelalte țări în care suntem prezenți și avem PPA-uri semnate – pe piețele Țărilor Nordice, în Europa de Vest sau Peninsula Iberică și, ca atare, PPA-urile clasice care prevăd plata per MWh produs (“pay-as-produced”) nu sunt încă fezabile. Odată ce participanții la piață se vor simți mai confortabil cu costurile de echilibrare, am putea vedea o accelerare a transformării proiectelor regenerabile din România în centrale reale, gata să producă electricitate.

1 thoughts on “Radu Rat, Axpo Energy: România se află, încă, departe de primele PPA-uri fizice”

  1. Sunt uimit cum un director general la Axpo poate sa bata campii asa tare pe un subiect atat de comun .
    Contracul pe care l-a semnat Axpo nu este de fapt un PPA , este un Market Access , dar se folosesc de asta sa faca publicitate .
    PPA-urile fizice nu sunt departe din cauza preturilor de echilibrare , pentru ca in cadrul unui PPA nu trebuie obligatoriu sa preiei dezechilibrele (Pay-as-produced) , ceea ce de fapt nu se prea intampla in Estul Europei .
    De fapt PPA-urile fizice nu sunt departe deloc si dezvoltarea actuala a proiectelor regenerabile arata asta . Este vb de o decizie politica iminenta si de fapt obligatorie prin legislatia Europeana .
    Ma asteptam la mai mult de la cineva in pozitia lui .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *