Acasă » Electricitate » Raffel, E.ON: Producătorii de energie, importatorii şi statul sunt cei care câştigă din creşterea facturilor

Raffel, E.ON: Producătorii de energie, importatorii şi statul sunt cei care câştigă din creşterea facturilor

20 ianuarie 2022
Consumatori
energynomics

Producătorii de energie şi gaze, importatorii, precum şi statul român, prin intermediul taxelor, sunt cei care au de câştigat de pe urma creşterii facturilor, în timp ce furnizorii nu au niciun beneficiu în plus, a afirmat directorul general al E.ON România, Volker Raffel, într-un interviu acordat Agerpres.

El spune că E.ON nu mai găseşte nicăieri să cumpere energie la un preţ rezonabil şi a calificat drept o „nebunie” preţul la care producătorii îşi vând în prezent energia.

Totodată, E.ON nu a încălcat legea compensării facturilor, aşa cum a anunţat ANPC, ci, dimpotrivă, a fost prima companie care a aplicat reducerile încă din noiembrie, susţine Raffel.

Pe lângă compensarea şi plafonarea facturilor, există şi alte măsuri pe care le poate lua statul pentru a proteja consumatorii. El dat drept exemplu o măsură adoptată de statul francez, care a impus centralelor să vândă energia la preţuri mai mici, nu la cele mari din piaţă, dacă nu au crescut costurile lor de producţie. Re-reglementarea pieţei este o greşeală care a mai fost făcută în trecut şi care a dus la lipsa de investiţii.

”Lucrez în această industrie de mai bine de 20 de ani şi nu am văzut (o criză) de genul acesta. Şi pot să vă mai spun că nu are nicio legătură cu liberalizarea. Se întâmplă acelaşi lucru şi în pieţele reglementate, pentru că există acest deficit de energie peste tot. Problema reală din spate este lipsa investiţiilor din trecut. M-aţi întrebat ce alte măsuri pot fi luate: să fie distribuiţi bani din bugetul de stat sau să facem cum au făcut francezii. Aceştia au spus: acele centrale ale căror costuri de producţie nu au crescut trebuie să dea energie la preţuri mai mici, nu la preţul pieţei. Aceasta ar putea fi, de asemenea, o soluţie.

Dar ar fi complet greşit să reglementezi din nou toată industria. De câte ori ar trebui repetată această greşeală? A fost făcută de mai multe ori în ultimii ani, iar rezultatul a fost lipsa investiţiilor. Astfel că este nevoie să protejăm consumatorii, să luăm decizii politice pentru a ne sprijini consumatorii, dar nu prin reglementarea întregului sector, ci prin reducerea facturilor unde e nevoie să fie reduse”, a spus el.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *