Investițiile reprezintă soluția principală pentru deblocarea economiei și creșterea competitivității — nu introducerea unor noi taxe, care nu sprijină cu nimic deciziile de investiții, spune Volker Raffel, CEO E.ON România.
„Rețelele de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale din România necesită investiții suplimentare anuale de aproximativ 1,1 miliarde de euro, potrivit unui studiu realizat de Valorem pentru Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). Industria și ANRE discută în prezent acest subiect. Dacă reușim să creăm cadrul potrivit, putem investi aceste sume, cu mici creșteri ale tarifului de distribuție, care vin împreună cu o mai bună integrare a energiei regenerabile – reducând și mai mult costul mediu al energiei – iar România ar putea beneficia de un impact economic anual de până la 10,6 miliarde de euro, atât direct, cât și indirect. Vorbim deci de o creștere substanțială a PIB-ului, cu efect multiplicator de la 1 la 10”, spune Raffel, pe pagina sa de LinkedIn.
Mesajul a fost transmis în cadrul unei întâlniri recente cu membrii AHK România (Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană), la care vorbitor invitat a fost prof. dr. Daniel Daianu, Președintele Consiliului Fiscal.
Totodată, directorul general AHK România, Sebastian Metz, a arătat că este important pentru România să inițieze reforme, să reducă birocrația și să susțină creșterea competitivității la toate nivelurile, iar pentru acest lucru sunt necesare investiții, în special în câteva sectoare esențiale, cum ar fi educația, cercetarea, energia sau transporturile.
„Doar investind în domenii care produc creștere economică se pot genera venituri fiscale care la rândul lor vor stabiliza situația bugetului într-un mod sustenabil”, a explicat Metz. El a menționat, de asemenea, că diferența dintre impozitarea capitalului și a muncii în România este relativ mare, iar viitoarele intenții privind schimbarea politicii fiscale nu ar trebui să pună o povară suplimentară mai ales pe factorul muncă. Și, în principiu, este absolut esențial ca schimbările în politica fiscală să fie făcute în strânsă consultare cu mediul de afaceri, care se află sub o presiune enormă din cauza situației politice și economice actuale. „Traversăm în prezent o perioadă extrem de sensibilă. Mici greșeli pot avea consecințe mari. Avem nevoie de multă înțelegere reciprocă și comunicare în România pentru a depăși provocările actuale”, a declarat Metz.