Raffles Energy SRL, filiala din România a Raffles Energy Group, a început pe 5 decembrie producția de energie electrică prin metoda Gas-to-Power (GTP) de la zăcământul de gaze Dornești Sud. Acesta este localizat în concesiunea EIV-1 Suceava (Raffles 50% și operator al zăcământului, Zeta Petroleum SRL 50%), în Nord-Estul României.
Acumularea de gaze Dornești Sud a fost descoperită în 2007. Cu toate acestea, la momentul respectiv, nu existau soluții adecvate pentru a monetiza gazele și, prin urmare, descoperirea a fost pusă în „conservare”. În special, locația câmpului Dornești Sud nu permitea conectarea directă la stația de procesare și comprimare a gazelor naturare de la Bilca, operată de Raffles, prin construirea unei conducte de aducțiune.
Suntem mândri să impunem cu succes soluția GTP ca o modalitate eficace de a pune în producție descoperirile marginale din punct de vedere comercial.
Anul trecut s-a decis ca zăcământul Dornesti să fie pus în producție experimentală prin construirea unei centrale electrice extrem de eficiente, bazată pe un design modular etapizat care permite atingerea treptată a unei rate de producție de energie electrică de până la 2,5 MW/oră.
Centrala este situată lângă sonda de producție (ce conține gaze naturale cu putere calorifică ridicată, cu peste 99% metan, la circa 500 de metri adâncime) și permite conversia directă a gazului în energie, cu conexiune la rețeaua națională de electricitate (înaltă-media tensiune), situată la 2 kilometri. Dornești GTP reprezintă prima acumulare de gaze din România care a fost dezvoltată și a început producția direct prin metoda GTP.
O a doua centrală GTP la acumularea de gaze Lilieci
În lunile următoare, Raffles intenționează să pună în producție o a doua centrală GTP, de data asta în apropierea zăcământului de gaze Lilieci, descoperit în 2009 la marginea orașului Bacău, în concesiunea EIII-4 Bacău (Raffles 60% și operator, SNGN Romgaz SA 40 %). Lilieci reprezintă o acumulare convențională de gaze naturale (peste 98% metan)ce constă într-o secvență din mai multe rezervoare situate între 500 și 2300 de metri. Lucrările de construcție de la Lilieci sunt într-un stadiu avansat.
Dezvoltarea de aici se bazează pe o abordare similară pe etape ca la Dornești Sud, cu un design modular care ar permite extinderea capacității de generare până la o rată de producție de energie electrică de 4,5 MW/oră. Este de așteptat ca această centrală să fie legată la rețeaua națională de electricitate în a doua jumătate a lunii decembrie, cu scopul de a completa producția și testele în vederea punerii în funcțiune a instalației în prima parte a anului următor.
Investiția totală pentru realizarea proiectului integrat “reservoir-to-wire” (de la costurile pentru forajul și testarea sondelor, construirea instalațiilor de producție pentru modulele gaze și electric, achiziționarea generatorului de electricitate și până la realizarea lucrărilor de racordare la sistemul energetic național) este de peste 5,5 milioane de euro pentru stația GTP Lilieci, espectiv 2,5 milioane de euro pentru Dornești GTP.
“Suntem încântați să anunțăm punerea în funcțiune a primei noastre centrale GTP din Romania”, a declarat Directorul Executiv al Raffles Energy Group, Dr. Doru Morariu. „Această realizare demonstrează ca Raffles are competența de a coordona execuția proiectelor pentru ciclul complet proiectare-construcție-exploatare, precum și experienta necesară elaborarii structurilor contractuale și comerciale pe întregul parcurs de valorificare a gazelor naturale prin producția de electricitate. Suntem mândri să inaugurăm cu succes soluția GTP în Romania ca o modalitate eficace de a pune în producție zăcăminte marginale din punct de vedere comercial. Ne bucurăm să putem extinde experiența noastră în domeniul explorării și producției de hidrocarburi și să devenim producător autorizat de electricitate pentru piața energetică a României.”
“Raffles are previlegiul de a lucra în asociere cu doi parteneri de exceptie, S.N.G.N. Romgaz S.A. și Zeta Petroleum SRL, care au oferit întregul lor sprijin pentru dezvoltarea cu succes a acestor două proiecte GTP cu grad de complexitate ridicat. Pentru Raffles, ca operator, a fost important să beneficieze de asistența valoroasă a partenerilor săi. De asemenea, dorim sa exprimăm aprecierea noastră față de Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) și de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru recomandările și sprijinul acordat initiațivelor Raffles de a pune în producție prin soluții GTP aceste acumulări de gaze ce nu aveau alte alternative reale de valorificare. Sperăm ca în viitor să extindem portofoliul de investiții în România prin promovarea și implementarea a noi proiecte în domeniul energiei”, a adăugat Doru Morariu.