Rafinăria Petromidia a procesat în 2014 peste cinci milioane de tone, cantitatea totală prelucrată din 1979 – anul intrării în exploatare a rafinăriei – până în prezent depășind 100 milioane de tone, scrie Agerpres.
„În cei peste 35 de ani de existență, rafinăria Petromidia a procesat peste 100 milioane de tone de materie primă (95,7 milioane de tone de țiței), cea mai mare cantitate de petrol prelucrată de o rafinărie românească. Din această cantitate, peste 32% a fost prelucrată în ultimii șapte ani (2007 — 2014)”, scrie compania într-un comunicat de presă.
Rafinăria a produs anul trecut 2,43 milioane de tone de motorină (asumat tot ca un nou record istoric), la randament de 48,8%. Randamentul la produsele albe (în principal benzina) a atins 85,7%, o creștere de 2,2% față de anul trecut. Producția de propilenă a atins maximul de 90.000 de tone, iar indicele de eficiență energetică a progresat și el, la 99,8, afirmă rafinăria.
„Pe fondul investițiilor realizate de KMG International și KazMunayGas în modernizarea și creșterea capacității de prelucrare, coroborate cu cele pentru dezvoltarea sectorului de petrochimie, a aprovizionării cu țiței și a distribuției de carburanți pe plan intern, dar și în regiune, rafinăria situată pe malul Mării Negre a reușit în 2014 atingerea unor recorduri istorice pe partea operațională.
Odată cu finalizarea în 2012 a amplului program de modernizare și creștere a capacității de rafinare, strategia și ambiția noastră a urmărit și va continua să urmărească optimizarea proceselor de producție, reducerea costurilor de procesare și creșterea eficienței energetice”, a declarat Yedil Utekov, directorul general al Rompetrol Rafinare, compania care operează rafinăria Petromidia.
Anul trecut, compania a contribuit la bugetul de stat cu 1,8 miliarde de dolari, după 1,4 miliarde dolari în 2013 și 1,2 miliarde dolari în 2012. În ultimii șapte ani, în rafinărie au fost investiți 380 milioane de dolari, susține compania care o operează.
Creșterea capacității de rafinare a fost însoțită de construcția terminalului din Marea Neagră pentru aprovizionarea cu țiței (capacitate maximă de transfer — 24 milioane tone/an), triplarea capacității de tranzit a produselor petroliere prin Dana 9 a portului Midia, reabilitarea parcului de rezervoare țiței și produse finite și construcția terminalului de import-export de gaz petrolier lichefiat.