Acasă » Interes general » Raport BEI: Aproximativ două treimi din companiile românești vor investi în proiecte legate de climă

Raport BEI: Aproximativ două treimi din companiile românești vor investi în proiecte legate de climă

18 martie 2021
Interes general
energynomics

Bogdan Tudorache

Noile cercetări economice ale BEI sugerează că afacerile din România au devenit mai pesimiste în ceea ce privește perspectivele pe termen scurt, foarte asemănătoare cu colegii din întreaga UE. Pesimismul este cel mai mare în ceea ce privește climatul economic.

În schimb, când vine vorba despre potențialul de tranziție verde al României, trei sferturi din întreprinderile românești (75%) spun că schimbările climatice au în prezent un impact asupra afacerilor lor, cu mult peste media UE (58%), în timp ce două treimi dintre firme (66%) raportează deja că au investit sau planifică să investească în proiecte legate de climă, în linie cu media UE (67%). Cu toate acestea, doar 37% dintre firme au reușit să investească în măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice, cu mult sub media UE (47%).

Sondajul Băncii Europene de Investiții subliniază că incertitudinea cu privire la viitor rămâne cea mai citată barieră pe termen lung în calea investițiilor (82%), urmată de disponibilitatea limitată a personalului calificat (72%). Totodată, firmele din România au mai multe motive decât colegii din UE să menționeze infrastructura de transport adecvată ca o barieră pe termen lung în calea investițiilor (63% față de 40%).

Noul sondaj de investiții a indicat faptul că investițiile în afaceri se concentrează pe înlocuirea clădirilor existente și a echipamentelor de producție și sunt înclinate spre active. Aproximativ un sfert (27%) dintre firmele din România declară abandonarea sau întârzierea planurilor de investiții ca urmare a COVID-19, mai puțin decât media UE (35%).

Aceeași proporție de firme din România (27%) raportează, deasemenea, continuarea planurilor de investiții, deși pe o scală sau domeniu reduse, adică mult peste media UE (18%). Aproximativ una din zece firme se confruntă cu constrângeri de finanțare, iar dependența de surse de finanțare interne rămâne ridicată. Accesul la finanțare constituie o problemă mai mare în România decât în alte țări ale UE, iar firmele care rămân în urmă la capitolul investițiilor în digitalizare și eficiență energetică se confruntă cu dificultăți mai mari în exploatarea cu succes a finanțării externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *