Ministerul Energiei lucrează împreună cu alte ministere la re-liberalizarea pieței de energie și la măsuri de sprijin țintite pentru familiile care au nevoie de acestea, deoarece în prezent sunt sprijiniți toți consumatorii, în funcție de nivelul de consum, a declarat, luni, ministrul de resort, Sebastian Burduja, în urma apelului asociației furnizorilor AFEER de a lansa procesul de re-liberalizare a pieței.
Acesta ar fi un prim semnal mult-așteptat de investitori, care evită să investească în România pentru că nu știu dacă măsurile de plafonare și compensare vor continua și după termenul final de 30 aprilie 2025, prevăzut în prezent.
În lipsa unei piețe libere nu există lichiditate pe mai multe segmente de piață, ceea ce duce la o lipsă a prețurilor de referință, mult blamată de investitori.
Măsurile de plafonare și compensare luate în criză au fost prelungite și în acest an, conform mai multor voci, din motive electorale.
„Pentru cazurile familiilor cu condiții sociale, socio-economice care nu le permit să-şi acopere costurile, lucrăm deja la țintirea acestor măsuri împreună cu alte ministere, pentru că nu ține doar de Ministerul Energiei, ci şi de Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe, astfel încât să facem exact ceea ce ne-a solicitat şi Comisia Europeană: să țintim măsurile de sprijin pentru familiile care au nevoie de ele, pentru că acum, aşa cum ştiți, noi sprijinim toți consumatorii în funcție de nivelul de consum. Deci, dacă cineva deține un apartament în Primăverii şi are consum de sub 100 de KWh pe lună, plăteşte acelaşi tarif ca o familie cu cinci copii din Ferentari,” a explicat ministrul, conform Agerpres.
Întrebat dacă se are în vedere o modificare a legislației privind consumatorii vulnerabili, ministrul a răspuns că „da, cu predilecție pentru sectorul energetic”.
„Deci, încercăm să definim, pentru sistemul energetic, tocmai pentru a pregăti perioada de după martie anul viitor”, a punctat Burduja.
Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER a solicitat luni autorităților să demareze urgent pregătirile pentru re-liberalizarea prețurilor la energie electrică şi gaze naturale, pentru a nu crea haos în piață şi a da posibilitatea economiei şi populației să se re-adapteze.