România are cea mai ridicată rată efectivă de impozitare specifică producției de gaze naturale din Europa, arată un studiu realizat de Gabriel Biriș, avocat de business specializat in fiscalitate. Rezultatele analizei au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă organizate de Federația Patronală Petrol și Gaze – FPPG.
Rata a fost calculată ca procent din veniturile upstream din gaze naturale. Aceasta s-a situat la un nivel aproape triplu față de media aritmetică a cotelor din celelalte state incluse în analiză – 19,4% față de 7,0% în anul 2017, respectiv 25,3%, față 7,6% în 2018. Încă și mai relevantă este tendința accelerat crescătoare a ratei efective de impozitare specifică producției de gaze naturale înregistrată în România, în ultimii ani.
Un studiu asemănător, prezentat de Deloitte în aprilie 2018, arăta că rata medie efectivă a redevențelor și a altor impozite similare pentru producția de țiței și gaze naturale era în România la 13,9% în 2017, față de 17,4% în 2016, 16,9% în 2015 și 15% în 2014. În 2017, scăderea a fost determinată în principal de eliminarea taxei pe construcții speciale, de la 1 ianuarie 2017.
Analiza realizată de Gabriel Biriș arată că în 2018, totalul impozitelor și redevențelor aferente sectorului upstream al gazelor naturale a crescut semnificativ, cu 41% față de veniturile realizate în 2017. În același timp, veniturile înregistrate din activitatea upstream a gazelor naturale au înregistrat o creștere de numai 8% față de 2017. Analistul subliniază că taxarea specifică a avut o “evoluție disproporționată față de veniturile efectiv înregistrate din această activitate”. Tendința apare în condițiile în care nivelul producției interne de gaze naturale a României scade constant.
Studiul mai arată că “sistemul de impozitare din România este unul care efectiv descurajează investițiile viitoare în offshore”; în condițiile legislative din prezent, regimul de impozitare offshore generează o cotă totală a statului (government take) de aproximativ 90% din profiturile generate de un proiect standard de gaze naturale offshore.
În opinia lui Gabriel Biriș, principalele caracteristici ale sectorului de gaze naturale din Românie sunt:
- Modificările frecvente de legislație și reglementări
- Distorsiuni importante introduse de baza de calcul a redevențelor și a celorlalte obligații fiscal specific sectorului
- Rata efectivă de impozitare specifică ridicată, în comparație cu alte jurisdicții cu care România concurează în atragerea investitorilor
Propunerile expertului citat sunt ca autoritățile, în conlucrare cu companiile din sectorul upstream de gaze naturale, să elimine distorsiunile, după care să treacă la o dimensionare a sarcinilor fiscale. Acestea ar trebui să asigure beneficii rezonabile atât pentru stat și cetățeni, cât și pentru companiile din sector.