Pe piața energiei din România începe să prindă contur o nouă cerință legată de securitatea cibernetică, un domeniu care până acum nu a fost prioritar în acest sector. Tot mai mulți clienți care doresc să instaleze parcuri fotovoltaice solicită soluții de cybersecurity, ceea ce indică un trend emergent care pune accent pe protecția digitală a infrastructurii energetice, a declarat Răzvan Copoiu, Deputy CEO la Enevo Group, cu ocazia conferinței “Piața de energie – realitățile anului 2025”.
„E ceva nou în piața de energie și ne bucurăm că ajungem cumva și în zona asta de software. Este un trend nou”, a spus el.
Piața a început să crească încă de anul trecut, iar perspectivele pentru 2025 sunt foarte bune. Enevo a derulat în 2024 „foarte multe proiecte în fotovoltaic”, care, cumulate cu proiectele din 2025, depășesc o capacitate instalată de 1 GW.
„Trendul ascendent observat încă de anul trecut continuă și în 2025, conturând perspective foarte favorabile. Având în vedere și proiectele inițiate anul trecut, care urmează să fie finalizate în acest an, estimăm pentru 2025 atingerea unui prag de 100 milioane de euro cifră de afaceri în baza unei capacități contractate de peste 1 GWp”, a spus el.
Potrivit lui Copoiu, în piață încep să apară proiecte „cu adevărat consistente”, adică proiecte individuale de peste 100 MW instalați. De altfel, Enevo a angajat anul trecut 100 de specialiști în construcții și electricitate pentru a putea să le deruleze proiectele contractate. De asemenea, compania are programate și proiecte pentru sectorul stocării energiei în baterii, care vor fi livrate în perioada aprilie-mai. Totuși, anul 2026 este deocamdată sub semnul întrebării din perspectiva continuării acestei tendințe pozitive din industria de energie regenerabilă.
„Am mai angajat cred că încă aproape 100 de persoane, specialiști și în electricitate, dar și în construcții. România încă mai are de crescut în zona asta de forță de muncă”, a mai spus el.
Conferința “Piața de energie – realitățile anului 2025” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri Alive Capital, Elektra Renewable Support, Enevo Group, Hidroelectrica, Nano Energies. Software Media WEBUS 4 ENERGY, Think Blu Solution.