Marea provocare pentru orașe sau alte localități constă în faptul că fiecare proiect de tip „smart city” este tratat separat, când, de fapt, proiectul orașului inteligent ar trebui tratat holistic, a afirmat Răzvan Copoiu, CEO Signify Romania și Europa de Sud-Est, în cadrul conferinței “Orașe inteligente – ce putem face azi”, organizate de Energynomics.
”Un oraș trebuie să consume cât mai puțin, să fie cât mai prietenos cu mediul și întotdeauna trebuie luată în calcul partea de mobilitate urbană. Zona de automobile verzi va crea un consum mai mare de energie, de aceea este importantă compensarea prin iluminat eficient. Un iluminat cu LED are un consum cu peste 50% mai eficient și poate contrabalansa foarte mult creșterea consumului. Un sistem inteligent de iluminat reglează consumul în funcție de ce dorește primăria. Un oraș sustenabil trebuie să consume cât mai puțin, să fie cât mai verde, pe aceasta se bazează ideea de sustenabilitate”, a spus el.
”Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) este în prim plan, viteza cu care sunt propuse proiecte este foarte mare, s-au și consumat anumite fonduri, însă aș vrea să trag câteva semnale de alarmă. Unul este legat de ‘Valul renovării’, unde, chiar dacă o parte din fonduri s-au și consumat, vorbim de nevoie de a atrage miliarde de euro. Chiar dacă atenția s-a îndreptat către zona de clădiri, în alte segmente, precum cel al pistelor de biciclete, au fost foarte puține depuneri de proiecte. E păcat, pentru că partea de grant poate fi atrasă doar până la finalul anului. Există consultanți care au deja soluția, ar trebui atrase fondurile”, a mai spus el.
În domeniul școlilor verzi, Signify, împreună cu Electrica și OMV Petrom au creat un proiect-pilot de clădire nZEB în cadrul liceului Elie Radu din Ploiești. ”E un concept foarte frumos care încă nu e aplicat în România și paradoxul este că vorbim despre un standard obligatoriu, care la noi a fost luat doar cu titlu de recomandare. Acum avem un model, e adevărat, realizat cu fonduri private, care ar trebui să se multiplice cu fonduri europene. Există programul ‚România Eficientă’, care a realizat toate calculele legat de ce înseamnă să ai o clădire nZEB”, a adăugat Răzvan Copoiu.
Conferința “Orașe inteligente – ce putem face azi” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, Automobile Bavaria Group, Consolight, Eaton Electric, Enel X, Flash Lighting Services, LAPP Romania, Phoenix Contact, REI Group, Sixt, Signify.