Recolamp a colectat 647 de tone de deșeuri de iluminat în 2015, ceea ce reprezintă 80% din performanța de colectare a României, a declarat Roxana Sunica, marketing manager, Recolamp, în cadrul unui eveniment Govnet.
”România nu colectează suficiente deșeuri de iluminat. Ar trebui ca nivelul colectării să fie cu 90% mai mare. Multe companii nu colectează deșeurile”, a spus Sunica.
Ținta de colectare a companiilor pentru 2016 este de 40% din media vânzărilor ultimilor trei ani, iar începând cu 2017 Administrația Fondului de Mediu va aplica amenzi de 40-50.000 de lei și sancțiuni suplimentare de 20 de lei per kg de material necolectat, a explicat Sunica.
Piața corpurilor de iluminat suferă modificări majore, trecându-se din ce în ce mai mult de la corpurile de iluminat fluorescente, clasice, la segmentul LED. Deocamdată viața produselor LED, de peste 10 ani, face ca doar 1% din deșeuri să aparțină acestui segment, iar producătorii riscă să nu-și atingă ținta de colectare de 40% din media ultimilor ani din cauza creșterii segmentului LED.
”Legea s-a schimbat, de la anul AFM va aplica sancțiuni. Companiile trebuie să-și schimbe politicile de colectare”, a mai spus Sunica.