Compania RED Nord și-a separat activitățile pe trei linii principale de business pentru a putea integra mai ușor în rețea noile capacități de producere a energiei din surse regenerabile. ”Am împărțit activitatea de distribuție în trei compartimente, respectiv partea tehnică – rețele, evidența energiei și digitalizarea întreprinderii și menținerea relației cu consumatorii”, a declarat Viorel Corbu, director tehnic în compania RED Nord, în cadrul conferinței „Abordare regională Chișinău”, organizată de Energynomics.
Compania reconstruiește anual 500 de kilometri de rețea de joasă și medie tensiune, iar până în prezent a reușit să modernizeze jumătate din liniile de joasă tensiune. ”Prin această reconstrucție vrem să mărim capacitatea rețelelor pentru a conecta regenerabilele și pentru a conecta mai mulți consumatori”, a adăugat Corbu.
Compania are 1.500 de angajați și distribuie energie pentru 500.000 de clienți casnici și non-casnici din 14 raioane din nordul țării. Totodată, compania derulează un proiect-pilot pentru instalarea a 15.000 de contoare smart.
Pe de altă parte, apariția în sistem a tot mai multor prosumatori care și-au montat panouri fotovoltaice pe acoperișuri perturbă funcționarea rețelelor și a provocat scăderea cu 15% a volumului de electricitate distribuită de către RED-Nord.
”Avem un plan de dezvoltare a rețelelor ca să creștem capacitatea de consum și generare, dar mecanismul de contorizare netă ne-a dus la micșorarea distribuției cu 15% pentru că prosumatorii au autoconsum. Legislația nu este în folosul distribuitorului de a investi în stocare”, a precizat Corbu.
Compania a racordat la rețeaua sa de distribuție capacități regenerabile de 60 MW, din care 9 MW aparțin consumatorilor casnici. Din total, 12,4 MW sunt instalați în panouri fotovoltaice, iar 36,9 MW sunt instalați în centrale eoliene.
Conferința „Abordare Regională Chișinău” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri Huawei, Siemens Energy, Transgaz